Pažitka
Název:

Kakaová buchta s marmeládou a čokoládovou polevou


Kakaová buchta s marmeládou a čokoládovou polevou


Ingredience:
Ingredience (na menší plech):
polohrubá mouka350 g
cukr krystal200 g
kakao3 lžíce (30g)
kypřící prášek1 sáček
sůl špetka
mléko250 ml
olej120 ml
vejce2 ks
kyselejší marmeláda (rybízová, višňová...) dle chuti
kvalitní čokoláda na vaření120 g
máslo70 g
bílá čokoláda40 g
Postup přípravy:

Víkend jsme strávili v Jeseníkách, už po několikáté na stejném místě, kam se vždycky těším, protože se sejdeme celá rodina. Trochu jsme lyžovali (naši sportovci si vozí z olympiády medaile, já si vystačím s tím, že nespadnu na modré a že na mě ostatní nemusí čekat dole u vleku), vyšlápli na Praděd, zahráli si bowling, no prostě bylo to fajn. To  pak ty návraty domů nestojí za nic, zvlášť když na vás čeká prázdná lednice a spousta špinavého prádla. Chvíli jsme v autě koketovala s myšlenkou, že zadělám na makový a tvarohový buchty, byly by nejspíš až na druhý den, ale doma by nám to aspoň krásně vonělo kynutým těstem, nakonec lenost zvítězila a na řadu přišla tahle rychlá buchta. Smíchat, upéct, a když už jsme v tom, navrch hodit marmeládu a čokoládovou polevu. Honzovky sice nepřekoná, ale voní taky krásně a připomíná mi buchtu, co nám jako dětem pekla moje babička. Ta ji jistě sypala kokosem...

Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na menší plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30 - 40 minut.

Ještě horkou buchtu potřeme marmeládou, podle chuti tenčí či vyšší vrstvou. V mikrovlnce nebo ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření a máslo, oboje pak smícháme do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu) a potřeme jí vychladlou buchtu. Tu pak můžeme ozdobně pocákat rozpuštěnou bílou čokoládou a špejlí vytvořit mramorování. 

TIP č. 1: Já jsem upečenou buchtu nejdříve propíchala držadlem malé vařečky, marmeláda se lépe vsákla a kousky višní ty dírky pěkně zaplnily. 

TIP č. 2: Pokud chcete vytvořit stejný vzor na polevě jako já, naneste bílou čokoládu v tenkých proužcích a ty pak kolmo projeďte špejlí, každý tah veďte vždy opačných směrem.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno