Pažitka
Název:

Kakaová roláda se šlehačkou


Kakaová roláda se šlehačkou


Ingredience:
Těsto:
vejce5 ks
cukr moučka5 lžic
kakao2 lžíce
hladká mouka2 lžíce
kakaový puding v prášku1 balíček
mléko5 lžic
voda2 lžíce
sůl špetka
Náplň:
smetana ke šlehání2 kelímky
čokoláda dle potřeby
Pařížská šlehačka:
smetana ke šlehání1 kelímek
cukr krupice2 lžíce
kakao1 lžíce
Postup přípravy:

Tato roláda nikdy nezklame! Není sladká, je lehká a velmi jemná.

Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme mléko, vodu a nakonec všechny sypké ingredience. Do tekutého kakaového těsta ručně vmícháme sníh. Rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme při 180°C asi 15 minut. Ještě teplou roládu stočíme a necháme vychladnout. Poté rozbalíme a potíráme náplní.

Náplň:
Ušleháme 2 smetany ke šlehání a zamícháme do nich čokoládové kousky.
Na ozdobu použijeme pařížskou šlehačku.

Pařížská šlehačka:
Pařížskou šlehačku si připravíme zcela jednoduše. Jednu smetanu ke šlehání 33% (250ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno