Kakaový korpus: | |
vejce | 4 ks |
med | 3 lžíce |
mleté mandle (10 vrchovatých lžic) | 120 g |
holandské kakao | 3 lžíce |
vanilka | dle chuti |
jedlá soda | špetka |
Kakaový krém: | |
máslo | 250 g |
kokosový hustý krém | 100 ml |
med | 5 lžic |
vanilkové aroma | pár kapek |
kakao | 2 - 3 lžíce |
Tento recept bych nazvala základním, korpus i krém je vynikající, lze dochutit dle vlastních představ a snadno se s nimi pracuje. Cituji: "toto chutná jako opravdový dort".
Tento recept bych nazvala základním, korpus i krém je vynikající, lze dochutit dle vlastních představ a snadno se s nimi pracuje. Cituji: "toto chutná jako opravdový dort".
Navíc je bez lepku, bez škrobu, veškeré suroviny lze koupit v obyčejném obchodu.
Kakaový korpus:
Žloutky našleháme s medem, přidáme mleté mandle, kakao, vanilku a špetku sody, důkladně promícháme. Z bílků ušleháme sníh, zlehka zapracujeme se těsta a nalijeme do formy s pečícím papírem. Pečeme na 170 stupních cca 25-35 minut (záleží od trouby), kontrolujeme vpichem špejlí.
Těsto bude krásné vláčné, nadýchané, chuťově vítězí nad obyčejným piškotem.
Kakaový krém:
Schválně jsem přidala méně kakaa, většinou dělám čokoládový krém, který je hutný a bohatý, ale teď jsem chtěla vytvořit jednoduchou klasiku.
Použila jsem kuchyňský robot, ušetří to ruce, ale jinak to jde i obyčejnou vařečkou, jen to trvá trochu déle. Měkké máslo jsem rozetřela nejprve s medem a vanilkou. Schválně ochutnejte, je to jako máslový karamel. Klidně jsem krém mohla takto nechat, příště vyzkouším jako krém do medovníku. Přidala jsem kokosový krém, ať je krém nadýchanější, jemnější, a nakonec jsem přidala kakao.
Já vím, že jsem neobjevila nic převratného, ale pokud porovnám tento základní máslový krém s margarínovými pastami umělé chutě, toto je něco úžasného. Nepoužívejte margarín.
Krém stačí rozetřít na studeném korpusu a dokonalé kakaové řezy jsou hotové.
Ještě dobrá rada: skladujte v ledničce, ale nepodávejte studené, krém je úžasný, když trochu roztaje.