Pažitka
Název:

Kakaovo-mandarinkový dortík


Kakaovo-mandarinkový dortík


Ingredience:
Těsto:
vejce2 ks
moučkový cukr80 g
olej80 ml
mléko100 ml
polohrubá mouka130 g
žluté potravinářské barvivo dle potřeby
Krém:
mléko250 ml
čokoládový pudingový prášek1 ks
cukr krupice3 lžíce
zakysaná smetana200 g
máslo150 g
cukr moučka3 lžíce
kakao3 lžíce
Želatina:
lák z mandarinek250 ml
cukr krupice1 lžíce
cukrárenské želé čiré1 ks
citronová šťáva pár kapek
Ostatní ingredience:
kompotované mandarinky2 balení
Postup přípravy:

Dnes je sváteční den, tak co si dát nějaký rychlý dortík? 

Nejprve si uvaříme hustý pudding ze čtvrt litru mléka, 3 lžic cukru krupice a 1 pudingového prášku. Ihned po uvaření pudding přikryjeme potravinářskou fólií, aby se nám nevytvořil “škraloup”.

Poté vymažeme a vysypeme hrubou moukou formu o průměru 25 cm. Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si bílky v tuhý sníh. Pak vyšleháme žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Máslo s moučkovým cukrem a kakaem vyšleháme v hladký krém. Poté přidáme vychladlý pudding a šleháme do hladka. Nakonec přišleháme zakysanou smetanu.

Jakmile je korpus vychladlý, natřeme na něj připravený krém, který hezky uhladíme do roviny. Ze zbývající části krému vytvoříme kolem dokola cukrářským sáčkem zdobení. Pak dozdobíme mandarinkami. Nakonec si uvaříme želatinu a potřeme pomocí mašlovačky všechny mandarinky. Takto připravený dortík necháme vychladit.

Nakonec si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Dort uložíme na chladné místo, nebo do lednice a necháme vychladit.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno