Ingredience: | |
máslová nebo Hokaido dýně | 130 g |
špaldová mouka T 1050 | 200 g |
pohanková mouka hladká | 50 g |
České Ghíčko Bio | 60 g |
vejce | 4 ks |
kakaový prášek Troubelice | 2 lžíce |
kokosový cukr Puritas | 120 g |
lískové oříšky | 64 g |
voda | 80 ml |
jablečný ocet | pár kapek |
prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
České Ghíčko Bio | na vymazání formy |
Krém: | |
kokosové mléko 80% REAL | 1 plechovka (400g) |
kokosová smetana Soyatoo | 1 ks |
čokoláda na vaření Vivani 70% cacao BIO, vegan | 1/2 ks |
kakaový prášek Troubelice | 2 - 3 lžíce |
Vivani hot chocolate vegan - kousky čokolády | 4 - 5 lžic |
Zdobení: | |
nastrouhaná čokoláda na vaření Vivani 70% cacao BIO, vegan | dle potřeby |
Začínám postupně ladit formu na nadcházející narozeninové dorty, čeká mě jeden v prosinci, další v únoru a dozajista jeden nejdůležitější v dubnu. Při poslední verzi kakaového dortu jsem byla moc spokojená s vegan variantou a říkala jsem si, že jiný kakaový péct nebudu. Jenže vždy když mám příležitost upéct dort, ráda vyzkouším něco jiného. Babička donesla čerstvá domácí vajíčka, lískové oříšky a tomu se nedalo odolat. Na dortu si pochutnali všichni a nikdo nepoznal přidanou dýni a už vůbec ne rozdíl mezi pařížskou šlehačkou a naší verzí kokosovo-čokoládového krému. Je prostě luxusní a lepší už asi nevymyslím. Náš malý mlsounek je po mamince a je vidět, že čokoládové krémy bude milovat stejně jako já. Úžasný lehký nadýchaný dortík, který byl náležitě oceněn a sněden do posledního drobečku a kousku čokolády.
Bílky oddělíme od žloutků. Ze žloutků vyšleháme krém společně s kokosovým cukrem. Z bílků vyšleháme sníh a dáme stranou.
Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme Ghí, najemno nastrouhanou dýni, kterou jsme vydlabali a oloupali, zamícháme již jen vařečkou, postupně přidáváme namleté lískové ořechy, kakaový prášek, vodu, pár kapek jablečného octa, postačí na špičku čajové lžičky a postupně přisypeme mouky a kypřící prášek, opět vše důkladně promícháme.
Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané formy, já použila na vymazání Ghí.
Formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus nechám důkladně vychladnout. Osvědčilo se mi připravit korpusy večer a druhý den plnit.
Vychladlý korpus seřízneme, aby byl rovný, odřezky můžeme využít k přípravě dezertu.
Následně korpus rozřízneme na dva díly.
Připravíme si krémy, kterými budeme plnit.
Do mrazáku vložíme kokosové mléko v plechu na 45 minut, následně vyšleháme. Mezitím si vyšleháme kokosovou smetanu soyatoo, kterou dáme zachladit do lednice.
Polovinu vyšlehaného kokosového mléka dáme stranou, do druhé poloviny nasypeme strouhanou čokoládu, zamícháme a dáme zachladit do lednice.
Druhou část odděleného kokosového mléka smícháme s čokoládou na vaření. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, následně čokoládu ochladíme opět ve vodní lázni, musí být studená, smícháme s vyšlehaným kokosovým mlékem, dáme na 30 minut zachladit do lednice.
Chlazení krémů je důležité z důvodu, aby se nám s krémy dobře pracovalo. Ideální je 30-60 minut.
Spodní část korpusu potřeme světlým krémem s kousky čokolády, hned na něj opatrně rozetřeme druhou čokoládovou-kokosovou vrstvu, přiklopíme.
Já si oddělila část čokoládovo-kokosového krému na finální zdobení.
Vršek dortu potřeme vyšlehanou kokosovou smetanou soyatoo, dort dáme zachladit do lednice. Zbytek smetany soyatoo smícháme s čokoládovo-kokosovým krémem.
Nandáme do zdobícího sáčku a dáme zachladit do lednice.
Během chlazení si můžeme nastrouhat hoblinky, které budeme potřebovat na finální zdobení.
Přibližně po hodině dort vyndáme z lednice společně se zdobícím sáčkem, kde máme připravenou čokoládovo-kokosový krém. Vyzkoušíme si krém někde stranou, jestli dobře drží tvar a hezky se s ním pracuje, málo vychlazený může dělat potíže. Dort libovolně krémem ozdobíme, já jsem ozdobila po obvodu širokou špičkou, která vytváří širší kroužky se špičkou, jelikož mi zbyl ještě krém, udělala jsem ještě jednou to samé na vrch vzniklých kroužků. Střed dortu jsem ozdobila hoblinkami čokolády a dala vychladit do lednice.
Vychlazený dort krásně drží tvar, krémy krásně drží a zatuhnou.
Přeji příjemné mlsání.
Podrobné info: