Ingredience: | |
jáhly | 250 g |
mléko | 200 ml |
zralý banán | 3 ks |
vejce | 2 ks |
kakao | 3 lžíce |
přírodní čokoládové aroma | 1 lžička |
med | 2 lžíce |
sůl | špetka |
kokosový olej | na vymazání formy |
Zmrzlina: | |
odtučněný tvaroh | 250 g |
mražené borůvky | dle potřeby |
med | 1 lžíce |
Jáhly jsou úžasné v tom, že z nich můžete připravit slaný i sladký pokrm. Jáhlová kaše patří mezi mé oblíbené snídaně. Dnes jsem ale trošku zaexperimentovala a připravila kakaový jahelník. Pro doplnění kakaové chuti jsem zvolila trpkou chuť domácí borůvkové zmrzliny, která dodá jehelníku ten správný šmrnc. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a proto je mohou i celiaci.
Do hrnce s mlékem vsypeme jáhly, přidáme špetku soli a vaříme, dokud jáhly nevsáknou všechnu tekutinu. Do uvařených jáhel vmícháme banány, které jsme si spolu s vejci rozmixovali na hladký krém. Přidáme ostatní suroviny a vzniklé těsto vlijeme do dortové formy vymazané kokosovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40 minut. Upečený jahelník podáváme s domácí zmrzlinou, kterou jsme si připravili rozmixováním tvarohu, mražených borůvek a medu.
Podrobné info: