Ingredience: | |
polohrubá mouka | 280 g |
prášek do pečiva | 2 lžička |
jedlá soda | 1 lžička |
skořice | 1 lžička |
koření do perníku | 2 lžičky |
kaki (cca 1,5 velkého kusu) | 400 g |
olej | 100 ml |
cukr krupice | 100 g |
větší vejce | 2 ks |
Čokoládová poleva: | |
tmavá čokoláda | 50 g |
máslo | 10 g |
Minulý víkend jsem fotila kaki pro Bouquet a protože nějaké to kaki zbylo, zkusila jsem z něj vytvořit nějaký svůj recept. A ono se to povedlo! Perník je krásně vláčný, cukru v něm moc není (myšleno přidaného cukru) a nijak zvlášť se nedrobí. Zkusila jsem ho upéct do menší bábovkové formy i do pekáčku v klasickém tvaru. A tenhle recept je naprosto ideální, když se stane, že vám kaki přezraje, je měkké a samotné se jen tak nedá jíst. Pokud nemáte kaki, určitě stejně dobře poslouží měkká hruška nebo kombinace hrušky a banánu.
Pokud nedáte polevu a nebo vynecháte máslo (a prostě jen rozpustíte čokoládu), jde recept označit za bezlaktozový (tak jak jsem to udělala u štítků).
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C), menší formu na bábovku, nebo pekáček s rozměry 16 x 27 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a perníkové koření.
Do mixéru vložíme kaki a rozmixujeme ho na pyré. Přidáme k němu olej, cukr i vejce a krátce promixujeme i to. Směs nalijeme na mouku a promícháme. Těsto vylijeme do připravené formy a dáme péct do trouby na 35 - 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.
Bábovku necháme 10 minut odstát a pak ji vyklopíme. Na perník v pekáčku můžeme udělat čokoládovou polevu.
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a potřeme jí perník.
Podrobné info: