Ingredience: | |
kalamáry | 500 g |
střední červená cibule | 1 ks |
česnek nebo 6 malých/středních | 3 velké stroužky |
bílé nebo růžové kvalitní suché víno | 100 ml |
smetana ke šlehání | 250 ml |
čerstvé bylinky dle chuti (bazalku, libeček, mátu, pažitku, rozmarýn a tymián) | hrst |
máslo | plátek |
olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
měsíčky citronu (1 měsíček na přípravu, 2 - 3 na dochucení na talíři) | 3 - 4 ks (celkem 1/4 citronu) |
Tak a začal nám už opravdový podzim. Venku je nevlídno. Doslova je tam škaredě a zima. Já podzim nemám vůbec ráda, je pochmourno a člověk z toho chytá jen deprese.
A právě proto se snažím přiblížit si, alespoň jídlem, krásnější roční období a tím je léto. Nikdy jsem neměla problém s jedením ryb, nicméně s mořskými plody to bylo složitější. Jako malá jsem na dovolené v Chorvatsku ochutnala jak chobotnicový salát, tak mušle, ale ani jedno mě rozhodně neuchvátilo.
Až postupem času jsem však dospěla k názoru, že mořské plody jsou delikatesa, když se umějí udělat správně. A troufám si říct, že tento recept je právě ten správný pro úpravu kalamár.
Kalamáry se dají koupit jak vcelku (což je dost piplačka odstranit z nich vše nedůležité) nebo se například v Makru dají koupit pouze tuby kalamárů, což jsou už očištěná těla. Tuby jsou ideální například pro plnění nějakou nádivkou, nicméně z nich můžete udělat i toto jednoduché jídlo.
Postup:
Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bylinky nasekejte nadrobno. Tuby kalamárů omyjte a nakrájejte na kolečka.
Větší pánev dejte na sporák, zahřejte ji a na zahřátou pánev vlijte olivový olej (nešetřete!). Na rozpálený olej vhoďte česnek s cibulí, ztlumte plamen na trochu větší střední stupeň (já mám na indukci stupňů 9, tak zvolím stupeň 7) a restujte do zesklovatění.
Na pánev přihoďte kroužky kalamárů. Orestujte a zalijte vínem. Počkejte cca 3 - 5 minut než se víno odpaří.
Ke kalámárům přidejte kávovou lžičku soli, přilijte smetanu, vymáčkněte šťávu z jednoho měsíčku citrónu a přidejte nasekané bylinky. Za občasného míchání, nechte smetanu zredukovat až na minimum, měla by se vytvořit hustší omáčka, trvá to cca 10 minut.
Po 10 minutách omáčku ochutnejte, případně dosolte podle chuti. A přidejte plátek másla, které nechte rozpustit. Důkladně vše promíchejte.
Ihned podávejte buď s bagetkou nebo například s v troubě pečenými plátky brambor.
Na talíři svou porci kalamárů ještě pokapejte citrónem (pokud máte rádi), dodá to jídlu svěžest a tu správnou chuť.
Podrobné info: