Ingredience: | |
kuřecí kostra (měla jsem i nějaký ořez z husy) | 2 ks |
velká cibule | 1 ks |
nové koření | 5 kuliček |
celý černý pepř | 5 kuliček |
bobkový list | 2 - 3 ks |
muškátový oříšek | špetka |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
květák | 1/4 ks |
mrkev | 2 ks |
petržel | 1 ks |
celer | 1/4 ks |
mražená zelený hrášek | 80 g |
30% smetana | 200 ml |
žloutek | 1 ks |
máslo | 40 g |
špaldová mouka | 40 g |
petrželka | k podávání |
široké nudle | 100 g |
Jelikož se nám pomalu, ale jistě blíží svátek svatého Martina a ten je především ve znamení pečené husy. Nedílnou součástí svatomartinského menu je i tradiční polévka zvaná kaldoun. Kaldoun je hutná bílá zapražená polévka. Základ tvoří vývar z drůbežích (husa, kachna, krůta, kuřata) drůbků. Do vývaru je přidána zelenina, máslová jíška a obrané maso.
Kostry a ořez si omyjeme, osušíme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a přepůlenou cibuli. Vaříme cca 45 minut. Poté opatrně otevřeme a přidáme kořenovou zeleninu (tedy mrkev, petržel, celer). Vaříme dalších cca 5 - 10 minut, do jejího změknutí. Vývar poté scedíme, dáme si stranou kostry a zeleninu.
V hrnci si rozehřejeme máslo a vsypeme na něj mouku, špetku muškátového jíšku a umícháme světlou jíšku. Jíšku pak zalijeme scezeným vývarem, prošleháme, přidáme smetanu s rozšlehaným žloutkem a povaříme cca 10 minut. Mezitím si v osolené, vroucí vodě uvaříme těstoviny. Scedíme je a dáme stranou.
Nakonec do polévky dáme vařit růžičky květáku a hrášek, vaříme cca 5 minut. Nakonec do polévky dáme obrané maso z koster a ořezů, přidáme uvařené široké nudle a prohřejeme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ještě posypeme nasekanou petrželkou.
Podrobné info: