Pažitka
Název:

Kaldoun


Kaldoun


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí kostra (měla jsem i nějaký ořez z husy)2 ks
velká cibule1 ks
nové koření5 kuliček
celý černý pepř5 kuliček
bobkový list2 - 3 ks
muškátový oříšek špetka
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
květák1/4 ks
mrkev2 ks
petržel1 ks
celer1/4 ks
mražená zelený hrášek80 g
30% smetana200 ml
žloutek1 ks
máslo40 g
špaldová mouka40 g
petrželka k podávání
široké nudle100 g
Postup přípravy:

Jelikož se nám pomalu, ale jistě blíží svátek svatého Martina a ten je především ve znamení pečené husy. Nedílnou součástí svatomartinského menu je i tradiční polévka zvaná kaldoun. Kaldoun je hutná bílá zapražená polévka. Základ tvoří vývar z drůbežích (husa, kachna, krůta, kuřata) drůbků. Do vývaru je přidána zelenina, máslová jíška a obrané maso.

Kostry a ořez si omyjeme, osušíme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a přepůlenou cibuli. Vaříme cca 45 minut. Poté opatrně otevřeme a přidáme kořenovou zeleninu (tedy mrkev, petržel, celer). Vaříme dalších cca 5 - 10 minut, do jejího změknutí. Vývar poté scedíme, dáme si stranou kostry a zeleninu. 

V hrnci si rozehřejeme máslo a vsypeme na něj mouku, špetku muškátového jíšku a umícháme světlou jíšku. Jíšku pak zalijeme scezeným vývarem, prošleháme, přidáme smetanu s rozšlehaným žloutkem a povaříme cca 10 minut. Mezitím si v osolené, vroucí vodě uvaříme těstoviny. Scedíme je a dáme stranou.

Nakonec do polévky dáme vařit růžičky květáku a hrášek, vaříme cca 5 minut. Nakonec do polévky dáme obrané maso z koster a ořezů, přidáme uvařené široké nudle a prohřejeme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ještě posypeme nasekanou petrželkou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno