Ingredience: | |
kančí kýta | 500 g |
slanina | 100 g |
cibule | 250 g |
červené víno | 500 ml |
zeleninový vývar | 500 ml |
jalovec | 10 kuliček |
mletý kmín | 1/2 lžičky |
bobkový list | 8 listů |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
rajčata | 1 plechovka |
rajčatový protlak | 1 malé balení |
mletá paprika | 2 lžíce |
šípková marmeláda | 3 lžičky |
Jakmile se ochladí, přijde podzim a venku je pochmurno, tak dostávám automaticky chuť na maso a hlavně omáčky. Jedno jídlo, které si rozhodně nikdy neodpustím, je guláš. Dělávám ho na několik způsobů a vždy se snažím ho dělat zdravěji. Zahušťuji zeleninou a podlévám domácím vývarem. Díky tomu je výsledek (troufám si říct) vždy dokonalý.
Mezitím si pokrájíme cibuli na drobno a přidáme ke slanině. Restujeme do zlatova.
Nyní přidáme maso pokrájené na kostičky a zatáhneme ho po všech stranách.
Když je maso zatáhlé, tak ho zalijeme vývarem a červeným vínem.
Přidáme bobkový list a jalovec. Ten doporučuji dát do síťky, aby jste ho pak nemuseli lovit po kuličkách.
Přidáme také mletý kmín, sušenou papriku, sůl a pepř.
Ještě přidáme pokrájená rajčata s rajským protlakem a vaříme, až bude maso měkké.
Maso, bobkový list a jalovec vyjmeme a omáčku důkladně rozmixujeme. Vnikne z toho krásně hladká a zahuštěná omáčka.
Maso vrátíme a můžeme servírovat. Doporučuji s čerstvým chlebem nebo domácím houskovým knedlíkem.