Pažitka
Název:

Kančí kýta se šípkovou omáčkou


Kančí kýta se šípkovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
kančí kýtacca 1 kg
cibule3 ks
cukr2 lžíce
šípková marmeláda3 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
červené víno3 dcl
smetana100 ml
Mořidlo:
voda1 l
ocet2 dcl
mrkev3 ks
petržel2 ks
celer1/2 ks
nové koření dle chuti
bobkový list1 ks
jalovec dle chuti
celý pepř dle chuti
rozmarýn dle chuti
tymián dle chuti
Postup přípravy:

Jelikož jsem dostala od své kamarádky opravdu kus krásné kančí kýty, hned mě napadl známý film Slavnosti sněženek a jejich hláška " se šípkovou..nééé, se zelííím". A tak jsem se do toho pustila. To maso je opravdu něco úžasného. Jemné, křehké, prostě slast. Zvolila jsem se šípkovou omáčkou. A všichni jsme se oblizovali.

Maso si předem naložíme do mořidla. Vodu, ocet a nakrájenou zeleninu spolu s kořením dáme vařit. Jakmile se krátce povaří, vypneme a necháme zchladit. Do studeného mořidla dáme maso. Přiklopíme pokličkou a necháme odležet 3 dny. Každý den maso obracíme. V den vaření maso z mořidla vyjmeme a osušíme. Zeleninu scedíme a vyjmeme koření. Na sádle s oříškem másla si usmažíme cibuli do hnědé barvy, přidáme zeleninu z mořidla a restujeme. Po asi 10 minutách přidáme cukr, orestujeme a zalijeme vínem. Po 5 ti minutách zalijeme asi půl litrem nálevu a přiklopíme pokličkou. Dáme do trouby a pečeme asi hodinu a půl v troubě na 200°C. Pak vyndáme a doděláme omáčku na plotně. Vyndáme koření a maso, které dáme do alobalu. Do omáčky přidáme šípkovou zavařeninu a provaříme. Rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti. Provaříme a nakonec vlijeme na zjemnění smetanu. Na talíři podáváme s plátky tence nakrájeného masa a s knedlíky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Buranská

    zavřít okno