Ingredience: | |
kančí kýta | cca 1 kg |
cibule | 3 ks |
cukr | 2 lžíce |
šípková marmeláda | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
červené víno | 3 dcl |
smetana | 100 ml |
Mořidlo: | |
voda | 1 l |
ocet | 2 dcl |
mrkev | 3 ks |
petržel | 2 ks |
celer | 1/2 ks |
nové koření | dle chuti |
bobkový list | 1 ks |
jalovec | dle chuti |
celý pepř | dle chuti |
rozmarýn | dle chuti |
tymián | dle chuti |
Jelikož jsem dostala od své kamarádky opravdu kus krásné kančí kýty, hned mě napadl známý film Slavnosti sněženek a jejich hláška " se šípkovou..nééé, se zelííím". A tak jsem se do toho pustila. To maso je opravdu něco úžasného. Jemné, křehké, prostě slast. Zvolila jsem se šípkovou omáčkou. A všichni jsme se oblizovali.
Maso si předem naložíme do mořidla. Vodu, ocet a nakrájenou zeleninu spolu s kořením dáme vařit. Jakmile se krátce povaří, vypneme a necháme zchladit. Do studeného mořidla dáme maso. Přiklopíme pokličkou a necháme odležet 3 dny. Každý den maso obracíme. V den vaření maso z mořidla vyjmeme a osušíme. Zeleninu scedíme a vyjmeme koření. Na sádle s oříškem másla si usmažíme cibuli do hnědé barvy, přidáme zeleninu z mořidla a restujeme. Po asi 10 minutách přidáme cukr, orestujeme a zalijeme vínem. Po 5 ti minutách zalijeme asi půl litrem nálevu a přiklopíme pokličkou. Dáme do trouby a pečeme asi hodinu a půl v troubě na 200°C. Pak vyndáme a doděláme omáčku na plotně. Vyndáme koření a maso, které dáme do alobalu. Do omáčky přidáme šípkovou zavařeninu a provaříme. Rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti. Provaříme a nakonec vlijeme na zjemnění smetanu. Na talíři podáváme s plátky tence nakrájeného masa a s knedlíky.
Podrobné info: