Ingredience: | |
kančí maso na dušení | 850 g |
mražená hříbková směs | 400 g |
slanina | 150 g |
smetana ke šlehání | 150 - 200 g |
olej | 2 lžíce |
cibule | 1 ks |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
Máte pomalý hrnec, ale nemáte kančí maso? Nezoufejte, stejným způsobem můžete připravit i hovězí, nebo vepřové.
Z mrazáku vytažené a mírně povolené hříbky dáme do sítka, propláchneme vodou a necháme okapat. Poté hříbky dáme na dno kameninové nádoby pomalého hrnce, zlehka opepříme, osolíme a promícháme.
Maso opláchneme, osušíme, odkrojíme přebytečný tuk a blanky.
Do masa uděláme ostrým nožem otvory, do kterých dáme na delší špalíčky nakrájenou slaninu.
Maso osolíme, opepříme a pro lepší držení tvaru maso utáhneme provázkem.
V pánvi na rozehřátém oleji restujeme do sklovita drobně nakrájenou cibuli.
Na ni dáme prudce ze všech stran zatáhnout připravené maso a poté ho i s výpečkem přendáme do pomalého hrnce na hříbkovou směs.
Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme na II. stupeň a vaříme 4 hodiny.
Měkké maso z hrnce vytáhneme a uchováme v teple. K hříbkové šťávě přilijeme cca 3/4 kelímku smetany a ponorným mixérem rozmixujeme.
Podle toho, jak chceme mít omáčku hustou, můžeme dát smetanu celou.
Omáčku prohřejeme, maso zbavené provázku nakrájíme na porce a podáváme s rýží. Vhodný je i houskový knedlík.
Podrobné info: