kančí maso (plec) | 400 g |
mrkev | 1 ks |
petržel | 1 ks |
celer | klínek |
cibule | 1 ks |
brusinkový džem | 2 lžíce |
švestková povidla | 1 lžíce |
třtinový cukr | 2 lžíce |
balsamikový ocet nebo balsamikový krém (1 lžíce) | 2 lžíce |
jalovec | 3 kuličky |
černý pepř | 5 kuliček |
bobkový list | 1 ks |
nové koření | 4 kuličky |
rozmarýn | snítka |
tymián | snítka |
olivový olej | 50 ml |
máslo | kousek |
hladká mouka | 1 lžíce |
červené víno | 250 ml |
smetana na vaření | 50 ml |
sádlo | kousek |
kůže ze špeku | kousek |
sůl | dle potřeby |
pepř | dle potřeby |
Ingredience: |
Rozmarýn a tymián, vynikající kombinace ke zvěřině, ktrou krupicový nok netradičně doprovodí.
Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat.
V kastrolu si rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu. Pak přidáme i pokrájenou cibuli. Přidáme koření, které si dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky. Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme. Vlijeme ocet a necháme odpařit.
Mezitím si na pánvi orestujeme maso, které rovněž osolíme. Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.
Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a vpracujeme do něj lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo. Necháme probublat. Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme. Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.
Noky:
25O ml mléka, lžičku soli, špetku muškátového květu a 40 g másla přivedeme k bodu varu. Poté tenkým pramínkem sypeme 110 g krupičky a mícháme, dokud se nám těsto neodlepí - neodpálí - od vařečky.
Necháme zchladnout. Do vlažného těsta zapracujeme 1 vejce. Lžící vykrajujeme noky a všechny najednou vhodíme do vroucí osolené vodAž vyplavou na hladinu, máme hotovo.