filety z kapra | 400 g |
slanina | 30 g |
česnek | 1 stroužek |
hladká mouka | 2 lžíce |
sladká paprika | 1 lžíce |
sůl | 1 lžíce |
sádlo (na smažení) | 2 lžíce |
pohanka | 70 g |
čočka | 70 g |
mrkev | 40 g |
máslo | 1 lžíce |
vývar | 50 ml |
ocet | 1 lžička |
cukr krupice | 1 lžička |
slanina | 40 g |
nasekaná petrželka | 1 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Tradiční štědrovečerní večeře je bezesporu smažený kapr s bramborovým salátem. Lidé si nakoupí několik kaprů, a protože samozřejmě vše na Štědrý den nespotřebují, dojídají kapra s bramborovým salátem ještě 14 dní po vánocích.
Existují však i recepty, které by mohly zpestřit naše vánoční jídelníčky, aby se zachovala surovina, ale zároveň měl člověk možnost mít každý den jiný labužnický zážitek. K mým oblíbeným receptům patří bezesporu kapr špikovaný slaninou a trošku jinou alternativou salátu.
Do filetu z kapra uděláme nožem otvory, prošpikujeme je slaninou, kterou si předtím nakrájíme na tenké hranolky. Kapra ze všech stran osolíme. Dále prolisujeme najemno česnek a potřeme jím kapra z jedné strany. V misce si připravíme mouku se sladkou paprikou a kapra v ní obalíme. Na rozpáleném sádle smažíme z každé strany asi 1 minutu. Osmaženého kapra dáme do pekáče a dopékáme v předehřáté troubě na 180°asi 7 minut.
Ke kaprovi budeme servírovat trošku netradiční čočkovo pohankový salát. K jeho přípravě potřebujeme zvlášť uvařenou čočku a pohanku, které po uvaření scedíme od vody a smícháme spolu. Nakrájíme si mrkev na kostičky a orestujeme ji na másle. Přidáme k uvařené čočce a pohance. Dále si nakrájíme na kostičky slaninu, vyškvaříme ji na pánvi a opět přimícháme k čočce, kroupám a mrkvi.
Na závěr přivedeme k varu zeleninový vývar a necháme v něm rozpustit ocet a cukr. Prohřejeme a zalijeme s ním čočku s pohankou, mrkví a slaninou. Opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
www.facebook.com/RegionNaTaliri
Podrobné info: