Kapr: | |
řízků z kapra nebo cca 2,5 kg kapr | cca 4 - 8 ks |
rýžová mouka | hrst |
mletá sladká paprika | špetka |
majoránka | dle chuti |
tymián | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Brambory: | |
velké brambory | 4 ks |
hrášek | hrst |
cibule | 1 ks |
malá mrkev | 1 ks |
dýně | kousek |
máslo | 1 lžíce |
kmín | špetka |
sůl | dle chuti |
U nás je kapr asi top ryba. Je celkem levná a výborná chuťově. Naše děti jí milují. Z toho měl asi největší radost můj dědeček, který byl vášnivý rybář, a vždy jsme se u něj scházeli na večeři, kdy rybu sám chystal.
Vždy, když je u nás kapr, nestačíme obírat a děti dělají jako hejno piraní. Smích. Proto, když u nás byl zase po čase kapr, chtěla jsem udělat klasiku trochu jinak. Takže místo řízku s klasickým salátem vznikl.
V misce si rozděláme mouku s kořením. Kapra naporcujeme na podkovy a podkovy na půl. Kapra obalíme ve směsi, z mouky a koření, ze všech stran a dáme do pekáčku vyloženým pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 210 stupňů asi 20 minut, dokud není barva zlatavá.
Oloupané brambory uvaříme společně se solí a kmínem doměkka. Zeleninu nakrájíme. Cibuli na plátky, mrkev a dýni na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme veškerou zeleninu dozlatova.
Brambory nasypeme do pánve k zelenině a našťoucháme.
Tento recept je tvárný. Používejte to, co máte v lednici. Na zahradě. Klidně kedlubnu, jarní cibulku, brokolici, pórek atd.
Podrobné info: