Ingredience: | |
cibule | 2 ks |
vepřové maso (krkovice, plec nebo bok) | 400 g |
kapusta | 500 g |
kmín | dle chuti |
česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
sádlo nebo olej | dle potřeby |
citronová šťáva | dle chuti |
Příloha: | |
vařené brambory | dle potřeby |
Kapusta... někým nenáviděná, někým milovaná. Hlavně je to šíleně zdravá zelenina, která má díky vláknině blahodárný vliv na náš trávicí systém. Je plná vitamínu C, E, K a vitamíny skupiny B. Dále také obsahuje draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou. Pomáhá snižovat cholesterol a pomáhá našemu trávicímu traktu. Zkrátka je spousta důvodů, proč se jí přestat vyhýbat a začít ji milovat.
Cibuli a česnek oloupejte a cibuli nakrájejte najemno. Kapusta se musí očistit, listy, které nedrží u hlavičky, odlomte a omyjte od nečistot a nechte okapat. Hlavičku omyjte celou a také nechte okapat. Z listů je důležité vykrojit tvrdé části vprostřed, ty si schovejte třeba do vývaru. Listy rozkrájejte napůl a na silné proužky. Hlávku rozkrojte na půl a vykrojte košťál. Maso si nakrájejte na malé kostky.
V hrnci rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm připravenou cibuli. Pozvolna opékejte, dokud nebude zlatavá, až nahnědlá. Přidejte maso a nechte zatáhnout ze všech stran. Osolte, opepřete a přidejte kmín. Podlije trochou vody, zhruba do tří čtvrtin masa a nechte dusit. Když je maso skoro měkké, přidejte kapustu a podle potřeby podlévejte vodou. Nechte dovařit maso a podle vaší chuti nechte i změknout kapustu. Kdo ji má rád křupavější, přidá ji později. Pokud máte v hrnci moc vody, nechte ji svařit, aby jí bylo tak akorát. Když je vše tak, jak má být přidejte prolisovaný česnek dle chuti a zakápněte trochou citronové šťávy.
Servírujte s vařenými brambory.
Podrobné info: