Pažitka
Název:

Kapustová omáčka s mrkví, petrželí, zázvorem, bazalkou, novým kořením, muškátovým oříškem a quinoou

vegetariánský recept


Kapustová omáčka s mrkví, petrželí, zázvorem, bazalkou, novým kořením, muškátovým oříškem a quinoou


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíkčo Bio dle potřeby
růžičková kapusta8 - 10 ks
petržel1 ks
mrkev2 - 3 ks
zázvor na špičkku lžičky
muškáový oříše dle chuti
bazalka dle chuti
nové koření1 kulička
voda dle potřeby
quinoa - bílá a červená dle potřeby
Postup přípravy:

Kapusta má u nás v kuchyni čestné místo ať už do polévek či omáček, zapečená nebo vařená je velmi cenná pro naše zdraví díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny C, B, K, kyselinu listovou a najdeme v ní minerály draslík, železo, vápník, selen a další. Působí příznivě na snižování cholesterolu, zvýšení imunity, podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, napomáhá celkové detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Růžičková kapusta je známá pro svou nezaměnitelnou a výraznou chuť. Nejvíce chuti a živin si uchová vařená v páře, nebo jen krátce povařená. Je důležité kapustu nerozvařit, jednak ztrácí obsah významných vitamínů, ale také vzniká onen nepříjemný zápach rozvařené zeleniny.

Kapustu si oloupeme, rozkrájíme na poloviny a uvaříme v páře. Mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, petržel, zalijeme vodou, přidáme sůl, nové koření, vaříme do změknutí, nakonec přidáme uvařenou kapustu v páře, nastrouhaný zázvor, bazalku, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, případně dosolíme, krátce prohřejeme, podáváme s uvařenou quinoou.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno