Ingredience: | |
kapusta | 250 g |
vařené červené fazole | 240 g |
vejce | 2 ks |
česnek | 3 stroužky |
cibule | 1 ks |
strouhaného sýra | 50 g |
strouhanka | 80 g |
rýžová mouka | 40 g |
sůl | 1 špetka |
V receptech tak nějak úplně pozapomněla na kapustu a zjistila jsem to až tehdy, kdy jste poptávali recept na kapustové karbanátky bez masa. Tak jsem to hned napravila a jedny pro vás vytvořila.
Kapustu naloupejte na listy a dobře omyjte (zvláště ve spárách uvnitř košťálu zůstává často nepořádek). Hoďte do hrnce s vroucí vodou a krátce povařte (cca 5 minut), aby se vám kapusta lépe mixovala.
Do mixéru dejte uvařené fazole (pokud máte z plechovky, tak pouze fazole bez nálevu), nakrájenou spařenou kapustu, dvě vejce, sýr, česnek a cibuli. Rozmixujte na pyré (nemusí být úplně do hladka, pokud to nepreferujete).
Dochuťte solí a zahustěte strouhankou a moukou. Její množství se může mírně lišit dle toho, jak šťavnatou jste měli kapustu, proto si případně množství dolaďte tak, aby se vám s hmotou dobře pracovalo. Pokud nemáte mouku rýžovou, můžete použít například kukuřičnou, pohankovou či klasickou pšeničnou či špaldovou.
Z těstíčka tvarujte placky o velikosti karbanátků. Ty pak můžete smažit na pánvi s malým množstvím tuku, či zdravěji upéct taky na tukem potřeném plechu v troubě (180°C horkovzduch přibližně půl hodiny). Pokud si chcete ušetřit práci a mít jídlo z jednoho pekáče, můžete na plech do trouby přihodit i brambory a upéct si tak přílohu. Velké kousky brambor doporučuju chvilku předvařit, tenčí plátky není potřeba.