Ingredience: | |
kapusta (1/2 velké hlávky) | cca 1 kg |
velká cibule | 2 ks |
mrkev | 500 g |
brambory | 1 kg |
olivový olej | dle potřeby |
himalájská sůl | dle chuti |
třtinový cukr | 1/3 lžičky |
mletá skořice | 1/3 lžičky |
mletý muškátový oříšek | 1/3 lžičky |
čerstvě namletý pepř | dle chuti |
Zálivka: | |
tahini | 3 lžíce |
lahůdkové droždí | 5 lžic |
rostlinný jogurt | 200 g |
sušená bazalka | 1 lžička |
rýžové mléko | k doředění |
Chuť na pečenou zeleninu máme teď docela často a pro mě je to i úspora času u plotny. Fotka sice nic moc, ale ta vypečená vegan zálivka je jedna báseň. Vyzkoušejte třeba i na zapečené těstoviny. Recept na ní jsem vyzkoušela podle jedné německé vegan kuchařky a je opravdu výtečná!
Do velké zapékací nádoby rozprostřeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, zacákneme olivovým olejem a okořeníme. Nejlépe čistou rukou v pekáčku lehce směs prohodíme, aby se vše promíchalo.
V mixéru vyšleháme zálivku a rovnoměrně s ní polijeme zeleninu. Dáme trouby vyhřáté na 180°C na 40-50 minut zapéct. V první polovině zakryjeme druhým pekáčkem, na závěr odkryjeme.