Ingredience: | |
cukr krystal | 1 hrnek |
máslo | 5 lžic |
smetana ke šlehání | 120 ml |
sůl | špetička |
Karamel podáváme k pohárům, dezertům, využijeme do krémů, můžeme přidat do kávy, rozmixovat s mlékem atd. Anebo mlsáme jen tak.
Cukr nasypeme do vyšší nádoby a zahříváme na mírném plameni. Sem tam cukrem potřeseme, ale začneme míchat až v momentě, kdy se začne rozpouštět. Mícháme, dokud cukr nezíská barvu připomínající jantar.
Pak opatrně přidáme máslo a špetičku soli - cukr tím opět trochu zesvětlá. Znovu mícháme a když karamel opět lehce! ztmavne, přilijeme smetanu. Rozmícháme a ihned odstavíme. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit.
S karamelem pracujte opatrně, protože je pekelně horký. Může se stát, že se vytvoří hrudky - v tom případě karamel procedíme přes sítko.
Podrobné info: