Pažitka
Název:

Karamelový banánový chlebíček


Karamelový banánový chlebíček


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná moukacca 250 g
skořice1 rovná lžička
sůl1/2 lžičky
jedlá soda1 rovná lžička
přezrálé banány3 ks
zralý banán1 ks
kefír100 ml
vejce2 ks
med4 lžíce
rozpuštěné máslo70 g
tuk na vymazání formy
třtinový cukr na vysypání formy
Postup přípravy:

Představte si zimní ráno, zasněženou příchodovou cestu k domu a praskající dřevo v krbu. Je neděle dopoledne a čeká vás po dlouhé době volný den, kdy nemusíte nikam spěchat. Připravíte si horký čaj a z trouby vytáhnete čerstvě udělaný banánový chlebíček s karamelovou krustou na povrchu. Vláčný je tak akorát, příjemně voní skořicí a karamelem. Překvapivě není vůbec složitý a pracný! Jste zvědaví, jak na něj?

Nejprve si ve větší míse vidličkou rozdrtíme 3 pěkně vyzrálé až přezrálé banány s 1/2 lžičkou soli. 

Přidáme vejce, med, rozpuštěné máslo a dobře vyšleháme ručním šlehačem (cca 5 minut). Následně přidáme kefír, med a promícháme.

Za mírného šlehání postupně přidáváme mouku s jedlou sodou. Na závěr přidáme také skořici. 

Formu na srnčí hřbet/dortovou formu si dobře vymažeme tukem a řádně dno zasypeme hnědým třtinovým cukrem (cca 2 mm vrstva). Na cukr poklademe na plátky pokrájený banán.

Opatrně vlijeme těsto do formy, uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C po dobu cca 35 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno