Pažitka
Název:

Karbanátky s pohankou a medvědím česnekem se salátem ze zakysaného zelí


Karbanátky s pohankou a medvědím česnekem se salátem ze zakysaného zelí


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso mix500 g
pohanka150 g
vejce2 ks
jarní cibulka1 ks
mevědí česnek5 listů
mletý kmín1 lžička
Ghí2 lžíce
sůl dle chuti
Salát:
kysané bílé zelí300 g
jablko2 ks
jarní cibulka1 ks
kmín dle chuti
Postup přípravy:

Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu - neobsahuje lepek, zato je ale bohatá na sacharidy, bílkoviny nebo aminokyseliny. Abychom při přípravě pohanky zachovali všechny důležité léčivé látky a vitamíny, nesmíme ji vařit. Pohanku zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.
Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu.

Pohanku několikrát propláchneme a nasypeme do vařící osolené vody, zamícháme a asi minutu vaříme. Necháme dojít pod poklicí 20 minut a scedíme. Necháme vychladnout. Do směsi mletého masa přidáme studenou pohanku, najemno nasekanou jarní cibulku a medvědí česnek, vejce, kmín a dochutíme solí. Ze vzniklé hmoty tvoříme karbenátky , které prudce osmahneme na ghí. Osmahlé karbenátky vložíme na plech vyložený pečícím papírem a dopečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 15 minut.
Salát si připravíme smícháním kysaného zelí, nastrouhaného jablka a nasekané cibulku. Dochutíme kmínem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno