Pažitka
Název:

Karkade


Karkade


Ingredience:
Ingredience:
karkade1 vrchovatá lžíce
vroucí voda500 ml
cukr dle chuti
med dle chuti
Postup přípravy:

Karkade je čaj z velkých květů súdánského ibišku, v arabském světě velmi populární. Květy se suší celé, odstraní se pouze vnitřek květu (tyčinky srostlé v trubičku). Výhodou čaje je jeho konzumace kdykoliv během roku - jako horký nápoj zahřeje v chladnějších měsících a v horkých dnech příjemně osvěží jeho chlazená verze. 

Karkade má výrazné aroma, silně rubínovou barvu a kyselejší chuť. Obsahuje velké množství vitamínu C, má dezinfekční a protizánětlivé účinky, snižuje pocení a teplotu, zamezuje usazování tuků v cévách, pomáhá při redukčních dietách, zlepšuje náladu, stimuluje paměť a odstraňuje únavu. Pro zimní čas jako stvořené!

Karkade zalijeme vroucí vodou a přikryté necháme zhruba 10 minut louhovat. Dochutíme cukrem a medem. 

Na českém trhu je tento nápoj k dostání pod stejným názvem – karkade.

Zajímavost: Pokud hotové karkade nalijete do studené vody, tak zmodrá. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno