Ingredience: | |
mléko | 2 dl |
vejce | 2 ks |
hrubá mouka | 2 dl |
rohlíky | 2 ks |
máslo | 1 lžíce |
sušené brusinky | 100 g |
sůl | dle chuti |
petrželová nať | dle chuti |
Protože se mi podařilo při přípravě k posledně uvedenému receptu uvařit jej opravdu fajnový a navíc nafotit pěknou sérii obrázků, jeden postup tady zopakuji. Mně totiž karlovarský knedlík doslova učaroval. Je nádherně modifikovatelný. Vyjadřuje momentální náladu kuchaře, stejně jako pozdvihne jídlo, ke kterému je právě připraven. Přidejte si do něj staronově objevené brusinky, nebo spoustu pažitky. Muškátový oříšek, drcené vlašáky, nebo lehce orestovanou cibuli na slanině. A je pokaždé jiný, skvělý. Ne nakonec je vlastně základem pro tradiční českou nádivku do masa. Kuřetem počínaje. Stačí jen doplnit ještě větším množstvím zeleně, smetanou, hříbky, jatýrky, kaštany…
>> Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme zaschnout. Ideálně od večera do rána. Nebo použijemy ty „gumové“, které prostě nebyly včera snězeny začerstva.
>> Smícháme nejdříve to „suché“. Tedy rohlíky s moukou. Přidáme brusinky, drobně posekanou petrželku a sůl. Já i špetku pepře. Promícháme.
>> Připravíme si sníh z bílků, přičemž žloutky rovnou šoupneme do suché směsi. Tam také přidáme hodně měkké, nebo rovnou rozpuštěné máslo. To klidně z mikrovlnky. Stačí na max 30 sekund.
>> Pak mléko a v případě že chystáme klasický karlovarský knedlík, tedy bez brusinek, není od věci špetka muškátu, nebo navíc pažitka. A nešetříme jí.
>> Promícháme a sníh až nakonec po chvilce odpočinku. Tak aby už nestihnul klesnout. Hmm, takže vlastně jej můžeme připravit až jako poslední, po obou mícháních.
Trochu jsem pomotal posloupnost surovin. To ale jen pro obrázky aby šly jeden za druhým. Jinak platí raději suché a do toho tekuté. Ale víte co? Neberte to jako etalon. Někdo to míchá jako těstíčko z mouky a tekutin, pak to ostatní a rohlíky. Jedině sníh jde vždy až jako poslední.
1/ Takže kostičky housky a mouka polohrubá…
2/ A ty oné k tomu. Brusinky…
3/ A také máslo. Povolené, měkké…
4/ A petrželka, sůl, pepř…
5/ A sníh ze dvou bílků. To je asi jasné…
6/ A mléko. Vlažné…
7/ A vše smíchané na fólii potřenou máslem. Fest…
8/ A zabalíme, zatočíme, bonbónek…
9/ A svážeme konce. Opravdu hodně stažené. Kdo ví jak se dělá tlačenka, ví jak se dělá uzel. Nejdříve smyčka, pak obtočit provázek na dvě strany a uzel. Dvojitý…
10/ A do vroucí vody. Bez soli rozumí se samo sebou. Páč přes igelit asi nééé. A 2×12 minut s otočkou…
11/ Takže hotovo a takto na krásném řezu. Po krátkém odpočinku. Asi desetiminutovém. Karlovarský knedlík. Může vám to připadat složité. Ale není. Opravdu. Je to vlastně ten nejsnazší postup jaký si umíte představit. Snad krom takzvaných hrnkových variací, která já odmítám. Fólie mi připadá jednodušší a zajímavější pro výsledek…
A tak. A hotovo. A děsně dobré k jídlu.
Podrobné info: