Ingredience: | |
quinoa | 1/2 hrnku |
rostlinné mléko (či kravské od 1 roku) | 1,5 hrnku |
cukr nebo jiné sladidlo (2 lžíce březového cukru) | dle chuti |
libovolné ovoce, ořechy či semínka | dle chuti |
V kaších netřeba hledat žádnou velkou vědu – uvaříte, mixnete, ozdobíte, nacpete se. I tato je jednoduchá a i tato je zdravě nacpávací, ideální k snídani.
Quinou (použila jsem bílou, ale jistě bude kaše dobrá i z černé či červené) nejdříve dvakrát spařte horkou vodou a dobře propláchněte. Poté dejte do hrnce, zalijte mlékem, můžete přidat i cukr či kousek jablíčka pro oslazení, a na velmi mírném plameni nechte vařit, dokud do sebe nevsákne veškerou tekutinu (obvyklá doba vaření okolo 20 minut). Budete-li chtít více hladkou kaši, můžete závěrem ještě projet tyčovým mixérem. Na talíři ozdobte libovolnými oříšky, semínky či ovocem – dle věku vašeho dítěte.
Dětská specifika:
Kaše jako taková, v základu, je dle mého názoru vhodná pro děti od 6 měsíců.
Pro děti min. do 1 roku není vhodné použití kravského mléka - nedoporučuji tedy ani v tomto případě k vaření kaše a použila bych rostlinné mléko ze suroviny, které může dítě už v tomto věku (např. rýžové či vločkové, později i makové či různá ořechová).
Dětem do 1 roku bych vynechala cukr i jakákoliv jiná sladidla vyjma přirozeně sladké chuti ovoce či minimálního množství nějakého sirupu.
Ořechy a semínka jsou pro horší stravitelnost a také náchylnost k plísním a žluknutí doporučována od 2 - 3 let věku.
Podrobné info: