Pažitka
Název:

Kaštanová polévka s tuřínem


Kaštanová polévka s tuřínem


Ingredience:
Ingredience:
vařené nebo pečené jedlé kašany400 g
menší jablko1 ks
malý tuřín1 ks
velká cibule1 ks
bobkový list1 ks
tymián hrstka
muškátový oříšek špetka
smetana ke šlehání100 ml
zeleninový vývar/voda1 l
citronová šťáva pár kapek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
ghíčko nebo máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Řekla jsem našemu dědovi, jestli by nám nenasbíral na chalupě pár kaštanů. Čekala na nás plná líska a mě z toho asi taky brzo lískne (smích). Včera jsem při loupání nadávala celé odpoledne, ale dneska vím, že to stálo za to!

Na ghíčku si necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Když začne chytat barvu, přidáme k ní na kostičky nakrájené a oloupané jablko a tuřín. Společně chvíli restujeme a pak přisypeme vařené nebo pečené kaštany. Zalijeme vývarem, vložíme bobkový list, hrstku čerstvého tymiánu a špetku muškátového oříšku. Přilijeme hned i smetanu, osolíme a lehce opepříme. Vaříme asi 20 minut, do změknutí. Nakonec rozmixujeme do hladkého krému. Můžeme dosolit a dochutit několika kapkami citrónové šťávy. Podáváme s drcenými kaštany a snítkou tymiánu. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno