Ingredience: | |
vařené nebo pečené jedlé kašany | 400 g |
menší jablko | 1 ks |
malý tuřín | 1 ks |
velká cibule | 1 ks |
bobkový list | 1 ks |
tymián | hrstka |
muškátový oříšek | špetka |
smetana ke šlehání | 100 ml |
zeleninový vývar/voda | 1 l |
citronová šťáva | pár kapek |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
ghíčko nebo máslo | dle potřeby |
Řekla jsem našemu dědovi, jestli by nám nenasbíral na chalupě pár kaštanů. Čekala na nás plná líska a mě z toho asi taky brzo lískne (smích). Včera jsem při loupání nadávala celé odpoledne, ale dneska vím, že to stálo za to!
Na ghíčku si necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Když začne chytat barvu, přidáme k ní na kostičky nakrájené a oloupané jablko a tuřín. Společně chvíli restujeme a pak přisypeme vařené nebo pečené kaštany. Zalijeme vývarem, vložíme bobkový list, hrstku čerstvého tymiánu a špetku muškátového oříšku. Přilijeme hned i smetanu, osolíme a lehce opepříme. Vaříme asi 20 minut, do změknutí. Nakonec rozmixujeme do hladkého krému. Můžeme dosolit a dochutit několika kapkami citrónové šťávy. Podáváme s drcenými kaštany a snítkou tymiánu. Dobrou chuť!
Podrobné info: