Pažitka
Název:

Kaštanovo-lněné šátečky

bezlepkový recept


Kaštanovo-lněné šátečky


Ingredience:
Ingredience:
mletá lněná semínka50 g
kaštanová mouka Adveni20 g
med30 g
vlažná voda75 ml
jedlá soda špetka
Postup přípravy:

Recept je šťastná jednosměrka nevydařeného pokusu na bezlepkové křupavé housky. 

Desátý pokus ale přinesl převratné zjištění: těsto, které se snažím upéct jako housku, má perfektní vlastnosti pro jiný účel. Tak vzniklo těsto na bezlepkové šátečky, které je překvapivě jednoduché, z přirozeně bezlepkových surovin, bez vajec a škrobů.

Připravíme si plech s máslovým pečícím papírem a zapneme troubu na 150 stupňů (horkovzdušná funkce). 

Lněné semínka můžeme rozemlít pomocí mixéru nebo mlýnku. Kaštanovou a lněnou mouku smícháme s jedlou sodou, přidáme med a zalijeme vlažnou vodou. Důkladně zamícháme a necháme pět minut odpočívat. Hustou lepkavou pastu rovnoměrně rozetřeme, snažíme se vytvarovat co nejtenčí obdélník, o rozměru minimálně 15 x 20 cm. Pečeme v troubě 4 minuty, aby se těsto spojilo. 

Mezitím si připravíme náplň, já zvolila mleté ořechy s meruňkovou marmeládou a švestkovou povidly s mletým mákem.

Pak plech vytáhneme z trouby a  těsto ihned nakrájíme na šest čtverců. Čtverce naplníme libovolnou náplní a protilehlé rohy spojíme. Těsto je dostatečně lepkavé a pružné, nerozpadne se. Pomažeme žloutkem (pokud vám vejce vadí, tento krok můžete vynechat). Pečeme dalších 15 minut. 

Chuť šátečků připomíná celozrnné pečivo, až na ten drobný rozdíl, že jsou tyto šátečky opravdu celozrnné a zdravé ;)

Pozn.: Informace o lněných semínkách z pohledu SCD diety. Dle výzkumu Elaine Gottschall konzumace není povolena, vysvětlení je ale zajímavé, rozhodnutí je na vás.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Beáta Vörösová

    zavřít okno