Ingredience: | |
zeleninový vývar | 1 l |
jedlé kaštany - potřebujeme 600 g vyloupaných | 800 g |
máslo | 3 lžíce |
čerstvé nebo mražené hříbky (sušených stačí 125 g) | 450 g |
česnek | 3 stroužky |
chilli paprička | 1 ks |
petrželka | hrst |
smetana ke šlehání | 200 ml |
tmavá bageta | 6 krajíčků |
ořechový, chilli nebo olivový olej | na dozdobení |
sůl | dle chuti |
Je podzim - sezona kaštanů, tak si uvařme výbornou polévku, která nás zahřeje i nasytí. A navíc má delikátní chuť.
Kaštany si na nejzaoblenější části nařízneme do kříže. Klidně můžeme říznout i do jádra - nevadí to. Kaštany vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Pak vyndáme vždy jen pár kaštanů a horké je oloupeme. Při chladnutí slupka opět tvrdne. Pokud by se nám to stalo, tak kaštan vrátíme do horké vody.
Když máme všechny oloupané, tak jádra dáme do vývaru a vaříme asi 30 minut - do změknutí.
Mezitím si nakrájíme hříbky, rozpustíme máslo a houby na něm dozlatova opečeme. Pokud máme sušené, tak je nejdříve namočíme na 10 minut do vlažné vody, pak slijeme, vymačkáme vodu a pokračujeme jako s čerstvými. Česnek nakrájíme na malinké kostičky a chvilku před dokončením vmícháme do hub. Totéž i s petrželkou. Promícháme, lehce přisolíme a stáhneme z ohně.
Uvařené kaštany rozmixujeme s vývarem, přilijeme smetanu, přidáme najemno nasekanou chilli papričku a podle chuti dosolíme. Prohřejeme a podle hustoty, můžeme doředit smetanou nebo vývarem.
Plátky bagety nasucho opečeme.
Krém rozdělíme do talířů, ozdobíme restovanými hříbky s petrželí, opečeným toustem a zakápneme olejem.
Podrobné info: