Pažitka
Název:

Katalánská polévka se slávkami/ sopa de musclos/ sopa de mejillones a la catalana


Katalánská polévka se slávkami/ sopa de musclos/ sopa de mejillones a la catalana


Ingredience:
Ingredience:
slávky (velké a zavřené), mražené vyloupané by stačilo mnohem méněcca 1 kg
střední cibule1 ks
veliké rajče1 ks
olivový olej, klidně obyčejnější trochu
vývar nebo voda dle potřeby
strouhaný sýr, já použila čedar trochu
sůl dle chuti
česnek1 stroužek
mletá skořice větší špetka
mletý pepř větší špetka
Postup přípravy:

Tahle polévka je další ukázkou toho, jak jednoduchý to je použít mušle. Je výborná a vcelku rychlá. Jedinou speciální surovinou jsou slávky, použít se dají i mražené. Kromě toho potřebujeme cibuli a rajčata a pár dalších drobností, který vždycky najdeme ve spížce.

V mixu chutí najdeme jednu pro náš kraj docela nezvyklou – mletou skořici. Ta je ve sladkých jídlech sice úplně běžná, ve slaných pokrmech jsem ji ale v Čechách nikdy neměla. V tomhle receptu se mísí s česnekem, pepřem a petrželovou natí. Se skořicí jsem trošku šetřila oproti originálu z kuchařky, ale ve výsledku je znát a musím říct, že je to rozhodně zajímavá novinka v mym repertoáru.

Zase na začátku máme tolik typický sofrito – omáčku připravenou z cibule a rajčat, s pořádnou kapkou olivovýho oleje. Tohle sofrito se dá ve Španělsku běžně koupit, já si ho ale radši udělám sama z čerstvých surovin. Další možnost je použít cibuli a k ní dát pasírovaná (nebo pokrájet celá) rajčata z plechu nebo skleničky. Pokud nejsou k dispozici dobrý čerstvý rajčata, tak taková dobře koupená sklenička (bez aditiv) bude výbornou volbou – dostaneme totiž do sofrita pěknou chuť zralých rajských.

Příprava polívky je rozdělená na dva kroky – na přípravu slávek a pak na přípravu sofrita, který poslouží jako základ pokrmu.

Čerstvý slávky dáme do mísy nebo dřezu, dotočíme studenou vodou a jednu po druhý čistíme. Někdo je čistí kompletně, někdo – jako já – jen vytáhne ten provázek, kterým se slávka držela skály. Mražené mušle se uvaří v páře, zase to bude blesková záležitost.

Já slávky nejradši připravuju ve velkym hrnci pod pokličkou, více méně se tak udělají v páře. Což znamená naklást je do hrnce, přidat trošku vody, jen aby bylo dno hrnce zalité. Přiklopím poklicí a dám na minimální plamen. Jakmile se mušle otevřou, ještě chvilku je nechám, dokud nebudou takové jakoby matné. Nesmí se ale vysušit. Jakmile jsou hotové, dáme je mimo sporák, pokličku necháme až do doby, než mušle vyloupeme.

Na pánvičku (mezitim co jsou slávky na sporáku) pěkně kápneme olivový olej a přidáme na drobno pokrájenou cibuli a rajče (nebo rajčatovou omáčku). Krátce osmahneme, trošku podlijeme vodou nebo vývarem (nebo vývarem z těch mušlí, což já zatím nedělám). Přiklopíme pokličkou a hlídáme. Dost brzo nám rajče změkne, občas zamícháme a když máme takovou pěknou kaši, přidáme další vodu nebo vývar – abysme dostali potřebné množství tekutiny.

Mušle vyloupeme, necháme pár kousků i s půlkou lastury na ozdobu. Vyloupané mušle dáme do polívky. Osolíme.

Teď už zbývá poslední krok – připravit picadu. Smícháme prolisovaný česnek, trochu petrželky (čerstvé nebo sušené), pepř a mletou skořici. Pokud chceme vařit úplně vzorně, tak tyhle věci spolu utlučeme. Pro naředění můžeme přidat trošku olivovýho oleje, pokud je třeba.

Tuhle naši picadu zamícháme do polívky a můžeme servírovat. Na talíři ještě přidáme kopeček strouhaného sýra a taky se dává kousek opečeného chleba.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno