Ingredience: | |
vejce | 5 ks |
třtinový cukr | 1/2 hrnku |
uvařená silná káva | 3/4 hrnku |
olej | 1/2 hrnku |
ovesné vločky | 3 lžíce |
polohrubá mouka | 1 hrnek |
hladká mouka | 1/2 hrnku |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
kakao | 2 lžíce |
Krém: | |
mléko | 1 hrnek (250ml) |
třtinový cukr | 1/2 hrnku |
hladká mouka | 3 a 1/2 lžíce |
máslo | 125 g |
sypká rozpustná káva | 1 a 1/2 lžíce |
rum nebo tresť | 1 lžíce |
dětská jablečná přesnídávka | 1 sklenička |
Chtěla jsem nějak ozvláštnit bábovku, kterou máme u nás moc rádi, a tak mě napadlo, promazat ji vrstvou krému.
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej a vychladlou kávu. Přisypeme ovesné vločky. Postupně vmícháme obě mouky se sodou a kakaem. Zamícháme. Nalijeme do silikonové bábovkové formy, kterou jsem jen propláchla studenou vodou. Opačným koncem vařečky uděláme otvory do nalitého těsta ve formě a nalijeme do otvorů přesnídávku. Zahladíme těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Zkoušíme špejlí.
Mezitím si uvaříme hustý krém z mléka, cukru a mouky. Krém necháme vychladnout, občas promícháme. Vyšleháme změklé máslo, přidáváme postupně zchladlou kaši, sypkou kávu a rum nebo tresť podle chuti. Vychladlou bábovku vodorovně rozřízneme. Obě půlky bábovky potřeme krémem a spojíme. Dáme na chvíli do chladu.
Podrobné info: