máslo (změklé) | 150 g |
moučkový cukr | 150 g |
silná černá káva | 2 lžíce |
velké vejce (žloutky a bílky zvlášť) | 4 ks |
polohrubá mouka | 75 g |
prášek do pečiva | 2 g |
mleté mandle | 125 g |
Máslový krém: | |
máslo | 150 g |
moučkový cukr | 150 g |
holandské kakao | 1 lžíce |
silná černá káva | 1 lžíce |
mléko (pokojové teploty) | 2 lžíce |
Ingredience: |
Často v noci nemůžu spát. Občas můj problém vyřeší dobrá kniha, někdy jen tak zírám do prázdna a přemýšlím nad nesmrtelností brouka, jindy mám nutkání prostě vylézt ven z postele a začít něco dělat. Nevím proč, ale největší potěšení nacházím v nočním pečení. Možná proto, že pod rouškou tmy vznikají, ty nelepší dobroty.
Ze všeho nejdříve vymažte a vysypte dortovou formu o průměru cca 20cm. Pak rozehřejte troubu na 180°C. Máslo s cukrem vyšlehejte do krémové konzistence, vmíchejte kávu a postupně i žloutky. Ty musí mít pokojovou teplotu, jinak se máslo zdrcne. V misce ušlehejte tuhý sníh. Do krémové směsi prosejte mouku s kypřícím práškem a po částech vmíchejte mandle. Postupně, po lžících, zapracujte i sníh z bílků. Dělejte to opatrně a s láskou, tak aby sníh nespadl, ale těsto naopak pořádně "načechral".
Směsí naplňte dortovou formu, urovnejte povrch a dejte péct asi tak na 50 minut. Ukazatelem bude jako vždy špejle, kterou píchnete do středu dortu. Po vytažení musí zůstat čistá. Hotový dortík nechte 10 minut chladnout ve formě, pak korpus vyklopte na mřížku a počkejte, až bude úplně studený.
Mezitím si připravte máslový krém. Máslo ušlehejte a postupně do něj zašlehávejte i prosetý moučkový cukr. S poslední várkou přidejte i kakao. Vmíchejte kávu, mléko a šlehejte a šlehejte, dokud nezískáte hladký krém.
Piškotový korpus podélně rozřízněte. Dolní plát pomažte silnou vrstvou krému, přiklopte horní plát, namažte zbylým krémem a dejte minimálně na 30 minut chladit do lednice.
Před podáváním posypte moučkovým cukrem nebo kakaem a ozdobte zrnky kávy.
Podrobné info: