Pažitka
Název:

Kedlubnová polévka s čekankou, batátem, petrželí, polníčkem a kmínem


Kedlubnová polévka s čekankou, batátem, petrželí, polníčkem a kmínem


Ingredience:
Ingredience:
salátová čekanka80 g
batáty130 g
petržel60 g
velká kedlubna1 ks
polníček hrst
sůl dle chuti
kmín dle chuti
voda1 l
Postup přípravy:

Čekankové puky jsou mimořádně bohaté na vlákniny a hořčiny (stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z vitamínů obsahuje čekanka především vitamíny skupiny B a v menší míře i vitamíny A a C, z prvků pak draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď.

Čekanku tvoří z 94 % voda, proteiny představují 1 % (u zeleniny se jedná o významné množství). Sacharidy netvoří ani 1 % a tuky v čekance téměř nenajdeme (0,1 %). Salátová čekanka je díky působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků lehce stravitelná. Je výborná pro diabetiky a díky velmi nízkému množství kalorií i pro osoby držící redukční dietu.

Čekanka dále snižuje krevní tlak i hladinu tuků a cholesterolu v krvi. Pomáhá při hubnutí, slouží jako prevence proti arterioskleróze. Posiluje sliznice střev, zbavuje střeva jedovatých látek a chrání před střevními chorobami. Vypuzuje rovněž močové a ledvinové kameny.

Košťál salátové čekanky je hořký je třeba jej z prostředku vykrojit a odříznout většinu košťálu. Připravovala jsem společně i pro syna, který hořké rád nemá, takže jsem většinu košťálu odstranila. Dočetla jsem se, že stačí čekanku povařit ve slané vodě s citrónem a hořkost zmizí, ale nezkoušela jsem.
Očistíme a pokrájíme batát, petržel, kedlubnu, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. když se nám polévka vaří, přidáme sůl a kmín. Když je zelenina měkká přidáme čekanku, krátce povaříme a ke konci vhodíme polníček již bez vaření.
Kdo má rád hladké polévky může rozmixovat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno