Pažitka
Název:

Kedlubnová polévka s patizonem, batátem, petrželkou, bílou ředkví s tymiánem a rozmarýnem

bez vajec, lepku, bkm, laktózy


Kedlubnová polévka s patizonem, batátem, petrželkou, bílou ředkví s tymiánem a rozmarýnem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
velká kedlubna1/2 ks
velká bílá ředkev1 ks
menší batát1 ks
velká petržel1 ks
patizon1/4 s
tymián dle chuti
rozmarýn dle chuti
sůl dle chuti
voda1 l
Postup přípravy:

Úžasná polévka, která nás příjemně zahřála, k čerstvě upečenému kváskovému chlebu se skvěle hodila, navíc s Ghí a tymiánem, který poslouží jako prevence v nevlídném počasí.

Tymián je bylinka, která velmi pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Tymián působí dezinfekčně proti parazitům, průjmům a nadýmáním a celkově zlepšuje trávení. Tymián ulevuje při chronických zánětech žaludku a také podporuje krevní oběh. To všem nejsou všechny jeho účinky! Tymián byl odpradávna považován za skvělý lék při kašli, který dokáže zmírnit. Současně pomáhá při bronchitidách a při léčbě černého kašle. Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení především astmatici. Současně je tymián skvělé diuretikum, takže zbavuje těla zadržovaných tekutin a tím zmírňuje infekce močových cest, revmatismus a dnu.

Sušený tymián je možné zařadit mezi bylinné antioxidanty. Chrání nás před vznikem kardiovaskulárními chorobami, některými druhy rakoviny a působí proti předčasnému stárnutí. Tymián je výborným zdrojem železa, vápníku, manganu a vitaminu K. Čerstvý tymián dodává tělu vitamin C. Více o tymiánu a jeho využití najdete na webu jakbytfit.cz.
A nyní k polévce.

Než se pustíme do samotné přípravy polévky, očistíme si zeleninu. Kedlubnu, bílou ředkev, batát oloupeme a pokrájíme. Patizon vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Do hrnce dáme Ghí, na kterém krátce prohřejeme zeleninu, zalijeme vodou, osolíme, přidáme tymián a rozmarýn. Vaříme do změknutí zeleniny, následně rozmixujeme.
Kdo má chuť může polévku zjemnit smetanu či jogurtem. Pro alergiky na mléčnou bílkovinu postačí rostlinná smetana nebo mandlové mléko.
My jsme si polévku ozdobili čerstvou petrželkou, která je rovněž bohatým zdrojem vitamínu c a vápníku.

Přeji dobru chuť.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno