Pažitka
Název:

Kimchi >> 김치 << korejský zázrak


Kimchi >> 김치 << korejský zázrak


Ingredience:
Ingredience:
pekingské zelí1 ks
mořská sůl4 pol. lžíce
mrkev na nudličky4 pol. lžíce
jarní cibulka4 pol. lžíce
strouhaný zázvor2 pol. lžíce
rybí omáčka2 pol. lžíce
chilli pasta1 pol. lžíce
stroužek česneku3 ks
Postup přípravy:

Tradiční korejská specialita z fermentovaného čínského, nebo pekingského zelí. No ano, nepletu se. Jsou dva druhy a u nás to čínské neshánějte v běžném supermarketu. Nemívají ho. Každopádně i já jsem použil to běžnější, pekingské. Což je myslím vlastně správně.

Tak ten první odstavec včetně názvu jsem si připravil 25.4.2015. A od té doby stále odkládal přípravu, nutně musel něco udělat dříve, a taky měl strach. Že jako co když to nevyjde, a mám to vůbec zapotřebí, a chci to vůbec zkusit? Stačila jedna ochutnávka poměrně nepodařené napodobeniny objednané od sushitime.cz společně s několika dalšími jídly pro kolegy a bylo jasno. Jestliže to byl opravdu jen pokus o Kimchi, pak originál musí být doslova úchvatný.

To není jen tak salát. Jen něco k něčemu, nebo samostatný oběd. Kimchi je velmi výraný v chuti a pro českého strávníka, jemně řečeno, neobvyklý. Každopádně, v asii je tento pokrm ohromně rozšířený a většinou podávaný jako součást celé kombinace jídel. Není vůbec od věci zakousnout kosek před jídlem v rámci předkrmu, nebo, jak je nyní moderní říkat, amuse bouche. Stejně jako naložit si do misky rýži, dušené maso, smaženou krevetu a na to kimchi. No a nakonec i moderna funguje. Tady ten korejský hot dog mne přesvědčil a k první přípravě dokopal zcela nekompromisně.

A taky se mu říká citrón pro chudé. Což by klidně mohlo platit i dnes. Že ta pikantní lehce prokvašená směs obsahuje velikou spoustu vitamínů se ví. A že vyjde laciněji než právě ty citróny nyní platí. Ty totiž stojí okolo 80,- Kč/kg. Každopádně já to připravil výhradně pro tu originální chuť, které nakonec a ve výsledku několik kapek citrónu, či ještě lépe limetky děsně sluší. A také proto, že mám opravdu rád fermentovanou, neboli kvašenou zeleninu. Kdysi dávno to začalo přípravou kysaného zelí. Nyní už čtvrtou sezónu každé léto kvašáky doplňují můj jídelníček. No a také pickles, různá prokvašená zelenina kdy červená řepa u mne hraje prim. Nedávno jsem dokonce ochutnal bramboráky z překvašených brambor. Moc zajímavé.

Postup přípravy

1/ Tvary – toto video vřele doporučuji. Opravdu parádní ukázka jak na to. Ovšem také velmi originální a proto běžnému českému strávníkovi k ničemu. Bude to strašlivě ostré. Každopádně ty velké kusy ideál, pro první přípravu však doporučím spíše krájení. Já půlky napříč po asi pěti centimetrech.

2/ Solení – musím doporučit úpravu oproti běžným receptům, kdy na kilo zelí je počítáno 80-100 gramů soli. Já na cca 1200 gramů zelí použil 4 lžíce. Tedy asi 80 gramů. Postup je jednoduchý a o čase. Pokrájené zelí prosypeme a 2 hodiny průběžně promícháváme až dokonale změkne.

3/ Odsolení – je to tak. Nejdříve sůl tam a poté pryč. Takže si připravíme nádobu se studenou vodou a měkké zelí do ní bez puštěné šťávy přemístíme. Dobře promícháme a pokud byla dostatečně velká, postačí jednou. Slijeme skrz cedník na nudle například a necháme dobře odkapat.

4/ Rychlovka – toto nedoporučuji, ale lze. První solení a míchání by mělo trvat 2-8 hodin. Já to popravdě napoprvé pěkně vo… a měl hotvo za hodinu. Rád potvrzuji, že nic proti ničemu. Fungovalo to a říkal jsem si: "jestli to takoví obři jako sushitime dodávají denně, asi nemají někde vany s několik týdnů připraveným kimchi"..??..

5/ Vychucení – oproti originálu na tom videu jsem nic nevařil, nepoužil rýžovou mouku. K vycezenému zelí přidáme kousky pokrájené mladé cibulky a julienne z mrkve. Po těch uvedených čtyřech pořádně vrchovatých lžicích. A dále pak opravdu vychucovadlo…

6/ Koření – do mixéru si dáme posekaný kus čerstvého oloupaného zázvoru. Asi tak ty dvě vrchovaté lžíce. K tomu jednu lžíci posekaných papriček a tady volte dle vlastní chuti. Chilli je spousta druhů a každá jiná. Dále česnek. 3, ale i 5 kousků. No a rybí omáčka. Tady začíná veliké dilema. 1 nebo 2 PL???

7/ Naložení – Rozmixované do spíše hrubé struktury vmícháme vše do zelí s mrkví a cibulkou. Není od věci do mixéru přidat ještě lžíci pokrájené cibule. Běžné, žluté. Prostě klasické. Vše to dobře promícháme a natlačíme do nádoby. Ne příliš. Spíše jen seskládáme a trochu přitlačíme.

8/ Uložení – Co se nádoby týče, já použil rovnou plast. Z ikea a přesně tuto. Přišlo mi naprosto zbytečné blbnout se sklem a lahví. Tyhle nádoby jsou super. Takže odložíme v běžné větrané kuchyni na minimálně 48 hodin. Mně ale výsledek vyhovoval až po 72. Tedy třetí den. Pak už do lednice.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavel Míček

    zavřít okno