Název:Kladdkaka - švédské Brownies
Ingredience:
Ingredience: |
máslo | 100 g |
cukr krystal | 250 g |
velké vejce | 2 ks |
hladká mouka | 150 g |
kakao | 3 lžíce |
vanilkový cukr | 1 lžička |
cukr moučka | na posypání |
šlehačka | k podávání |
Postup přípravy:Uprostřed je nedopečený a připomíná brownies a na okrajích křupavý. Slovo „kladd“ znamená mazlavý a patlavý, tak si dejte pozor, ať dort nepřepečete, ztratil by svoje kouzlo. Také použijte kvalitní kakao holandského typu, aby byl dort co nejtmavější a co nejčokoládovější. Kdyby to bylo jen na mě, nejím celé dny nic jiného a vždycky, když kladdkaku někam přinesu, slehne se po ní zem.
Předehřejte troubu na 175 stupňů. V hrnci rozpusťte máslo, odstavte z plotny a nechte mírně vychladnout. Vmíchejte cukr, vejce a dobře zamíchejte. Přidejte ostatní ingredience a opět zamíchejte.
Nalijte těsto do, pečícím papírem vyložené a máslem vymazané, dortové formy o průměru 24 cm. Vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte cca 20 minut na 175 stupňů. Dort by měl být upečený na okrajích a ne úplně propečený uprostřed.
Nechte vychladnout a pak posypte práškovým cukrem. Servírujte s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Osobně preferuji šlehačku, protože jak mi jednou řekla jedna Švédka: "Se šlehačkou je všechno lepší". A ještě švédsky, ať se taky něco přiučíte: "Allt är bättre med grädde."
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno