Pažitka
Název:

Knäckebröd


Knäckebröd


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé kvasnice25 g
mléko3 dcl
med1/2 lžíce
celozrnná mouka5 dcl
hladká mouka3 dcl
sůl1/2 lžičky
rozmarýn1 lžička
krystalky soli na posypání
Postup přípravy:

Knäckebröd je pro Švédy základní stavební kámen jídla. Prodává se tu snad v milionech variací a každá chutná odlišně. Taky je to jedna z mála věcí, která je u nás dražší. A protože upéct si ten domácí vůbec není těžké, rozhodla jsem si to zkusit na vlastní kůži (nebo spíš vlastní ruce?). Seděla jsem ve svém pokoji a přemýšlela, co podniknu. Pak jsem se rozhlédla po kuchyni a olalá! Kvasnice. Pak krystalky mořské soli, rozmarýn a bylo jasno. Ehm, tedy knäckebröd má být křupavý a to ten můj tak úplně není, zřejmě jsem ho dostatečně tence nevyválela, alespoň příště vím, na co dát pozor. Ale co vám budu povídat, zaprášilo se po něm i tak! 

Tak tedy začneme, co vy na to? Jen malé upozornění, opět budou potřeba decilitrové odměrky.

Ohřejte mléko na 37 stupňů (což je přibližně teplota lidského těla, tedy když do hrnce strčíte prst a nic necítíte, je to ono), přidejte kvasnice a rozmíchejte. Přidejte zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Nechejte na teplém místě a pod utěrkou kynout 30 – 40 minut.

Předehřejte horkovzdušnou troubu na 250 stupňů. Těsto rozdělte na tři části a rozválejte na co nejtenčí placky. Ostrým nožem nebo rádýlkem vykrajujte trojúhelníčky a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypte solí a trochu ji do těsta vmáčkněte, aby neopadala. Propíchejte vidličkou a pečte ve středu trouby 7 – 8 minut.
 
Tolik tedy k dnešnímu (pro mě netypicky) slanému pečení. Skvěle chutná jen s máslem anebo (docela podivuhodně) i s borůvkovou marmeládou. Vyzkouší někdo?

Pozn.: z tohoto množství upečete cca 3 plechy.
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kristina Hrubá

    zavřít okno