Ingredience: | |
čerstvé kvasnice | 25 g |
mléko | 3 dcl |
med | 1/2 lžíce |
celozrnná mouka | 5 dcl |
hladká mouka | 3 dcl |
sůl | 1/2 lžičky |
rozmarýn | 1 lžička |
krystalky soli | na posypání |
Knäckebröd je pro Švédy základní stavební kámen jídla. Prodává se tu snad v milionech variací a každá chutná odlišně. Taky je to jedna z mála věcí, která je u nás dražší. A protože upéct si ten domácí vůbec není těžké, rozhodla jsem si to zkusit na vlastní kůži (nebo spíš vlastní ruce?). Seděla jsem ve svém pokoji a přemýšlela, co podniknu. Pak jsem se rozhlédla po kuchyni a olalá! Kvasnice. Pak krystalky mořské soli, rozmarýn a bylo jasno. Ehm, tedy knäckebröd má být křupavý a to ten můj tak úplně není, zřejmě jsem ho dostatečně tence nevyválela, alespoň příště vím, na co dát pozor. Ale co vám budu povídat, zaprášilo se po něm i tak!
Tak tedy začneme, co vy na to? Jen malé upozornění, opět budou potřeba decilitrové odměrky.
Ohřejte mléko na 37 stupňů (což je přibližně teplota lidského těla, tedy když do hrnce strčíte prst a nic necítíte, je to ono), přidejte kvasnice a rozmíchejte. Přidejte zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Nechejte na teplém místě a pod utěrkou kynout 30 – 40 minut.