Název:Koblížky s kávovým krémem
Ingredience:
Ingredience: |
sušené kvasnice | 2 lžičky |
mléko | 125 ml |
voda | 2 lžíce |
krystalový cukr | 2 lžíce |
rozpuštěné máslo | 3 lžíce |
vajíčko a 2 žloutky | 1 ks |
hladká mouka | 300 g |
rum | 1 lžíce |
olej | na smažení |
Krém: |
kukuřičný škrob | 40 g |
rozpustná káva | 1 lžíce |
mléko | 375 ml + 125 ml |
krystalový cukr | 100 g + 50 g |
žloutek | 4 ks |
sůl | špetka |
máslo | 2 lžíce |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Postup přípravy:Tytyna tě koblížku, nesmažila pro lišku!
Koblížky jsou sice spojovány nejvíce s masopustem, ale když se udělají kdykoli během roku, nedá se tím vůbec nic pokazit.
I když se smaží v oleji, potírají máslem a obalují v cukru, krém je lehký a těžko po nich rozhodně není. :)
Koblížky:
Mléko s vodou ohřejeme, přidáme kvasnice, cukr a necháme asi 8-10 minut kynout přikryté v teple. V míse smícháme vajíčko, žloutky a máslo, přidáme kvásek, rum a mouku a mícháme. Získáme hladké těsto, které necháme kynout asi hodinu. Nakynuté těsto vyválíme asi na 1 cm a pomocí formičky z něj vykrajujeme kolečka. Do kastrólku nalijeme asi 3 cm oleje a zahřejeme. Postupně smažíme koblížky z obou stran. Necháme okapat a vychladnout na ubrousku.
Krém:
Část mléka ( 375 ml ) přivedeme k varu spolu se 100 g krystalového cukru. Mezitím v menší míse rozmícháme kukuřičný škrob, rozpustnou kávou, zbylý cukr, mléko, vanilku a žloutky do hladka. Do vroucího mléka lijeme za stálého míchání směs se škrobem. Stále mícháme a necháme probublat. Vznikne nám vlastně kávový pudink. Ještě do horkého pudinku dáme máslo a necháme zcela vychladnout.
Koblížky potíráme rozpuštěným máslem a obalujeme ve skořicovém cukru. Krém dáme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou, kterou napíchneme koblížek a plníme.
Jíme nejlépe ještě ten den, co je usmažíme. To jsou nejlepší! :)
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno