Pažitka
Název:

Koblížky s kávovým krémem


Koblížky s kávovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
sušené kvasnice2 lžičky
mléko125 ml
voda2 lžíce
krystalový cukr2 lžíce
rozpuštěné máslo3 lžíce
vajíčko a 2 žloutky1 ks
hladká mouka300 g
rum1 lžíce
olej na smažení
Krém:
kukuřičný škrob40 g
rozpustná káva1 lžíce
mléko375 ml + 125 ml
krystalový cukr100 g + 50 g
žloutek4 ks
sůl špetka
máslo2 lžíce
vanilkový extrakt1 lžička
Postup přípravy:
Tytyna tě koblížku, nesmažila pro lišku! 
Koblížky jsou sice spojovány nejvíce s masopustem, ale když se udělají kdykoli během roku, nedá se tím vůbec nic pokazit. 
I když se smaží v oleji, potírají máslem a obalují v cukru, krém je lehký a těžko po nich rozhodně není. :)

Koblížky: 
Mléko s vodou ohřejeme, přidáme kvasnice, cukr a necháme asi 8-10 minut kynout přikryté v teple. V míse smícháme vajíčko, žloutky a máslo, přidáme kvásek, rum a mouku a mícháme. Získáme hladké těsto, které necháme kynout asi hodinu. Nakynuté těsto vyválíme asi na 1 cm a pomocí formičky z něj vykrajujeme kolečka. Do kastrólku nalijeme asi 3 cm oleje a zahřejeme. Postupně smažíme koblížky z obou stran. Necháme okapat a vychladnout na ubrousku. 

Krém:
Část mléka ( 375 ml ) přivedeme k varu spolu se 100 g krystalového cukru. Mezitím v menší míse rozmícháme kukuřičný škrob, rozpustnou kávou, zbylý cukr, mléko, vanilku a žloutky do hladka. Do vroucího mléka lijeme za stálého míchání směs se škrobem. Stále mícháme a necháme probublat. Vznikne nám vlastně kávový pudink. Ještě do horkého pudinku dáme máslo a necháme zcela vychladnout.
 
Koblížky potíráme rozpuštěným máslem a obalujeme ve skořicovém cukru. Krém dáme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou, kterou napíchneme koblížek a plníme.
Jíme nejlépe ještě ten den, co je usmažíme. To jsou nejlepší! :)
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kristýna Klejdusová

    zavřít okno