Ingredience: | |
hladká mouka | 500 g |
krupicový cukr | 40 g |
máslo | 40 g |
žloutek | 4 ks |
droždí | 30 g |
rum | 3 lžíce |
vlažné mléko | 250 ml |
sůl | špetka |
nastrouhaná kůra z citronu | 1 ks |
olej | na smažení |
Na obalení: | |
cukr krupice | 250 g |
skořice | 2 lžičky |
Koblížky jsou věčná klasika, a protože milujeme chuť a vůni skořice, koblížky ve skořicovém cukru jsou pro nás jasnou volbou a málokdy nějaký koblížek zůstane. Když jsem hledala recept na základní těsto, našla jsem jeden v Apetitu, kde o nich píší, že jsou to ty nejlepší koblihy a je to skutečně tak.
Nejprve z droždí, pár lžic vlažného mléka a trošky cukru necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím si utřeme máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zašleháme žloutky. Přidáme kvásek, rum, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a zbytek mléka a zpracujte na hladké těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě ještě 3/4 hodiny kynout. Když máme těsto nakynuté, rozdělíme si ho na menší hromádky a tvarujeme kuličky, které budeme smažit. Že je olej správně rozpálený poznáme tak, že pokud hodíme kousíček těsta, olej nám začne prskat. Koblížky smažíme dozlatova a ještě horké obalujeme v cukru smíchaném se skořicí.
Podrobné info: