Ingredience: | |
kohoutí stehna | 2 ks |
středně velká mrkev | 2 ks |
středně velká petržel | 2 ks |
celer (cca ve velikosti mrkve) | kousek |
velká cibule | 2 ks |
rajský protlak nebo 2 zralá rajčata | 2 lžíce |
červené víno | 500 ml |
máslo | 2 plátky |
sádlo | 1 lžíce |
tymián, rozmarýn, oregano a estragon | několik snítek |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 5 kuliček |
Příloha: | |
celerové brambory | dle chuti |
Klasika francouzské kuchyně - kohout na červeném víně. Když přemýšlíte, jaký slavnostní oběd či večeři připravit, s kohoutem na víně jistě nešlápnete vedle. Je to opravdu delikatesa, na které si jistě pochutnáte.
Cibuli nakrájíme na drobno a v pánvi na rozpáleném másle ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku. Orestujeme i očištěnou a na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu (takto upravená zelenina dá výpeku větší chuť). Poté v pánvi ze všech stran zatáhneme dobře osolená a opepřená kohoutí stehna ta nejprve upravíme tak, že nařízneme blanku u horního kloubu (tak, aby při pečení nepnula). Vložíme je do pekáčku k zelenině a jako poslední na pánvi osmahneme rajský protlak (nebo rajčata). Ten zalijeme červeným vínem, které zredukujeme přibližně na polovinu. Tekutinu přelijeme do pekáčku k masu, přidáme všechno koření a 1 plátek másla a přiklopíme ho. Pečeme nejprve v troubě rozpálené na 250 stupňů tak dlouho, dokud maso nezměkne. Doba pečení se bude výrazně lišit podle velikosti a stáří kohouta - můj téměř čyřkilový pašák potřeboval přibližně 2,5 hodiny.
Maso dáme stranou a udržujeme ho v teple (pozor, aby neoschlo). Obsah pekáčku přepasírujeme zpátky do pánve (pro jemnější konzistenci je možné pasírování zopakovat). Podle potřeby ho zredukujeme a teprve poté případně dosolíme a dochutíme pepřem. Ke konci v omáčce rozpustíme plátek másla (už nevaříme!).
Brambory a celer uvaříme dohromady v osolené vodě, slijeme, rozšťoucháme a omastíme kouskem másla.
Podrobné info: