Pažitka
Název:

Kohout na víně a kořenové zelenině, celerové brambory


Kohout na víně a kořenové zelenině, celerové brambory


Ingredience:
Ingredience:
kohoutí stehna2 ks
středně velká mrkev2 ks
středně velká petržel2 ks
celer (cca ve velikosti mrkve) kousek
velká cibule2 ks
rajský protlak nebo 2 zralá rajčata2 lžíce
červené víno500 ml
máslo2 plátky
sádlo1 lžíce
tymián, rozmarýn, oregano a estragon několik snítek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
Příloha:
celerové brambory dle chuti
Postup přípravy:

Klasika francouzské kuchyně - kohout na červeném víně. Když přemýšlíte, jaký slavnostní oběd či večeři připravit, s kohoutem na víně jistě nešlápnete vedle. Je to opravdu delikatesa, na které si jistě pochutnáte.

Cibuli nakrájíme na drobno a v pánvi na rozpáleném másle ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku. Orestujeme i očištěnou a na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu (takto upravená zelenina dá výpeku větší chuť). Poté v pánvi ze všech stran zatáhneme dobře osolená a opepřená kohoutí stehna  ta nejprve upravíme tak, že nařízneme blanku u horního kloubu (tak, aby při pečení nepnula). Vložíme je do pekáčku k zelenině a jako poslední na pánvi osmahneme rajský protlak (nebo rajčata). Ten zalijeme červeným vínem, které zredukujeme přibližně na polovinu. Tekutinu přelijeme do pekáčku k masu, přidáme všechno koření a 1 plátek másla a přiklopíme ho. Pečeme nejprve v troubě rozpálené na 250 stupňů tak dlouho, dokud maso nezměkne. Doba pečení se bude výrazně lišit podle velikosti a stáří kohouta - můj téměř čyřkilový pašák potřeboval přibližně 2,5 hodiny.

Maso dáme stranou a udržujeme ho v teple (pozor, aby neoschlo). Obsah pekáčku přepasírujeme zpátky do pánve (pro jemnější konzistenci je možné pasírování zopakovat). Podle potřeby ho zredukujeme a teprve poté případně dosolíme a dochutíme pepřem. Ke konci v omáčce rozpustíme plátek másla (už nevaříme!).

Brambory a celer uvaříme dohromady v osolené vodě, slijeme, rozšťoucháme a omastíme kouskem másla.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno