Ingredience: | |
dlouhozrnná rýže | 120 g |
zralé mango | 1/2 ks |
kešu oříšky | hrst |
kokosové mléko | 1/2 plechovky |
mražený hrášek | 1/2 hrnku |
červená cibule | 1/2 ks |
česnek | 2 stroužky |
mletý zázvor | špetka |
mletý římský kmín | špetka |
mleté kari | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
mleté chilli | dle chuti |
čerstvě nasekaný koriandr | dle chuti |
Poslední dobou se nemůžu nabažit kombinace kokosového mléka a kari. Zkouším všelijaké recepty, avšak jeden převyšuje všechny ostatní - kokosová rýže s mangem a kešu oříšky. Pokud nemáte rádi spojení sladké a slané chuti, nebude tenhle recept nic pro vás. Ostatní milovníky exotických chutí tohle jídlo jistě uchvátí svou jednoduchostí a dokonalou chutí. A na závěr nezapomeňte na čerstvé bylinky. Koriandr je v tomto případě skvělou volbou, protože dodá rýži ten správný šmrnc.
Rýži uvaříme doměkka a necháme ji vychladnout. Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, mletý zázvor, římský kmín, kari a vše restujeme cca 3 minuty. Poté do pánve vlijeme kokosové mléko, přidáme uvařenou rýži, hrášek a vše promícháme. Jakmile rýže vsákne kokosové mléko, odstavíme pánev z plotny. Hotovou rýži ochutíme solí a mletým chilli. Do ještě teplé rýže vmícháme na kostičky nakrájené mango, kešu a vše posypeme čerstvě nasekaným koriandrem.
Podrobné info: