Pažitka
Název:

Kokosová vanilková zmrzlina s čokoládou

bez BKM, lepku, vajec


Kokosová vanilková zmrzlina s čokoládou


Ingredience:
Ingredience:
kokosové mléko2 plechovky (1 ks/400ml)
vanilkový lusk, vanilka z něj1 ks
javorový sirup dle chuti
čokoláda na vaření Vivani dle chuti
Postup přípravy:

Pokud necháte pouze uvedené ingredience, bude zapotřebí nechat zmrzlinu povolit, vesměs je to jen voda a kokosová dužina, takže je tužší. Mnohem více se hodí spíše do formiček na nanuky.

Variací této zmrzliny jsou spousty. Můžeme přisypat strouhaný kokos, kakaový prášek, mleté kešu ořechy, pokud nechceme sladit, stačí přidat banány, pokud chceme zvýšit výživovou hodnotu, tak avokádo, zmrzlina se pak krájí mnohem lépe. Já jsem do základu přidala 2 hrsti kešu ořechů navíc. Pokud máte rádi čokoládovou zmrzlinu, tak její verzi naleznete ZDE.

V této čokoládové verzi je přidána Ghítela, která obsahuje Ghí od Českého Ghíčka v bio kvalitě a med. Není určená pro vegany. Slouží pro zvýšení výživové hodnoty a dodá příjemný ocásek. Lze ji vynechat a nechat jen s čokoládou, nebo přidat kakaový prášek a kakaové máslo, zmrzlina tak dostane šmrnc. Opět lze přidat kešu ořechy, banán, avokádo...

Léto a zmrzlina, to prostě patří k sobě. Užíváme si různých druhů ovocných dření, kterých jsme se již nějak přejedli, a byla chuť na něco jiného. Testujeme a zkoušíme, ovocné zmrzliny máme nejraději, ale někdy je prostě chuť na změnu. Tato variace je nejen chutná, ale může být i velmi výživná.

Příprava zmrzliny je velmi snadná. Vyndáme kokosové mléko z plechu, přidáme vanilku, sladidlo či banány a vše rozmixujeme. Přidáme nastrouhanou čokoládu a zamícháme. Naplníme do tvořítek na zmrzlinu či můžeme dát do silikonové formy na biskupský chlebíček či jiné silikonové formy, například na muffiny. Rázem máme lahodné osvěžení. Já jsem do silikonové formy na dno nasypala nastrouhanou čokoládu na vaření a pomalu lila připravenou směs. Po nalití jsem rovněž přidala nastrouhanou čokoládu navrch, dala do mrazáku zmrznout do druhého dne. Počítejte s tím, že je třeba nechat zmrzlinu povolit. Je na vás, zda si přidáte tekutý podíl z mléka či ne, je to voda navíc, která když zmrzne, je jako led a dělá neplechu. Pokud nechcete čekat, je lepší zvolit tvořítka na zmrzlinu.

Nyní stačí již jen nakrájet, sednout si a vychutnat tu dobrotu. Zmrzlinu můžeme ozdobit čerstvým ovocem dle libosti a případně polít čokoládou. Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno