Korpus: | |
kokos | 40 g |
voda | 105 g |
banány | 2 ks |
med či jiné tekuté sladidlo | 2 - 3 lžíce |
kakaový prášek | 2 lžíce |
řepkový olej nebo Ghí | 30 g |
rýžová mouka polohrubá | 60 g |
pohanková mouka hladká | 60 g |
bezfosfátový kypřící prášek | 3 lžičky |
Krém: | |
rozmačkané banány | 3 ks |
čistě kokosový krém nebo kokosový krém Šmakoun | 2 lžíce |
strouhaná čokoláda Vivani hot chocolate vegan | dle chuti |
strouhaný kokos | dle chuti |
Nemohla jsem se rozhodnout, na co mám větší chuť, jestli na košíčky nebo hrudky. Tento problém mívám v poslední době docela často, a tak jsem se rozhodla připravit obě varianty. Jsem za to strašně moc ráda, protože vznikly úžasné košíčky, navíc bezlepkové a to mě strašně těší. Potěšena byla i návštěva, dědeček s babičkou si moc libovali jak na hrudkách, tak košíčkách. Jen se po nich zaprášilo a to je pro každého hostitele největší odměna.
Kokos jsem den předem namočila do vody, ideálně přes noc. Následující den jsem jej přecedila přes sítko, rozmixovala společně s banánem, přidala jsem med, kakaový prášek, řepkový olej, zamíchala a dle konzistence přidala mouku, nakonec jsem vmíchala kypřící prášek. Předehřála jsem si troubu a mezitím naplnila košíčky pomocí lžíce až po okraj, konzistence těsta je hustější. U bezlepkového těsta se nemusíme bát naplnit košíčky až po okraj. Toto těsto mě velmi mile překvapilo, nádherně vyběhlo a košíčky jsou nadýchané a vláčné. Připravené košíčky vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí.
Košíčky necháme důkladně vychladnout.
Tyto košíčky budou úžasné rovněž jen polité čokoládou, Ghítelou, s lískooříškovým či kokosovým Šmakounem.
Jelikož jsem Šmakouna měla tentýž den již v hrudkách, rozhodla jsem se pro jiný krém a to z banánů, kokosového krému a strouhané čokolády. Postup je velmi snadný, důkladně rozmačkáme banány, přisypeme strouhanou čokoládu, přidáme 2 lžíce kokosového krému a zamícháme.
Vzniklým krémem ozdobíme košíčky s pomocí sáčku s širokou špičkou a nakonec je strouhaným kokosem.