Ingredience: | |
mléko | 60 ml |
smetana | 30 ml |
hladká mouka | 280 g |
vejce | 1 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
máslo | 150 g |
fazole | na zatížení |
menší cibule | 1 ks |
čerstvý špenát | 1 svazek |
česnek nakrájený na plátky | 3 stroužky |
mozzarella | 1 ks |
spařená rajčata | 2 ks |
máslo či olej | na orestování |
tymián, bazalka | dle chuti |
balkánský sýr | dle potřeby |
slanina | dle potřeby |
trampská klobása | dle potřeby |
Quiche mají mnoho pozitivních výhod. Jednou z nich je, že vydrží čerstvé i několik dní. Jako doprovodu mu může dělat nějaká lehčí varianta zeleninového salátu.
Mouku prosejeme, přidáme sůl, máslo, mléko a vejce a uhněteme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a dáme do chladu na 40 minut. Poté ho mokrou rukou nebo rukou od olivového oleje rozprostřeme po kulaté formě, kterou jsme vymazali silně máslem a těsto pečlivě prsty vymačkáme do všech okrajů až nahoru. Propícháme vidličkou a zatížíme fazolemi. Pečeme s fazolemi cca 10 minut. Po této době fazole odstraníme. Koláč si dáme stranou a mezitím na pánvi rozhřejeme olej, vložíme orestovat slaninu a kousky uzené trampské klobásky. Ještě přidáme cibulku orestovat a vsypeme omytý a otrhaný tymián. Smetanu ušleháme s mlékem a smetanou, koláček touto směsí potřeme, navršíme klobásku s cibulkou a slaninou a pak ještě orestujeme listy baby špenátu s česnekem, který pokladem okolo celé formy. Poklademe ještě dokola kolečky spařených rajčat a do středu položíme plátky mozzarelly. Posypeme lístky tymiánu a bazalky a pečeme ještě 25 minut. Koláč necháme pak odpočinout. Nakonec jsem koláč postrouháme nahoře balkánským sýrem.
Podrobné info: