Ingredience: | |
listové těsto | 1 balíček |
máslo | 50 g |
cibule | 800 g |
cukr krystal | 3 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Cibulový koláč zná asi každý. Variant je mnoho. Já jsem ale jednou vymýšlela, co udělat pro pár kamarádů k pivu a posezení na terase.
Základem je listové těsto, které můžete koupit v téměř každém obchodě, potom cibule, cukr a špetka soli a pepře. Nic víc, nic míň. To je ten zázrak.
To co mě ale šokovalo, bylo to, jak koláč rychle zmizel. Na to, že to byl takový hokus pokus, tak nadšení pro něj bylo veliké ze všech stran.
Od té doby ho dělám na každý piknik, každé posezení na terase či doma u vína a piva. Výborný je i druhý den, ale to většinou nevydrží.
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejdříve si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Oloupeme si cibuli a nakrájíme a půl měsíčky. Rozpálíme si pánev a když je horká dáme na ní máslo, necháme rozpustit a přidáme cibuli. Restujeme jí tak dlouho, až chytne krásnou zlatavě hnědou barvu. Když se máslo vstřebá, přidejte ještě trochu. Spíše dělejte déle a na méně stupňů, ať máslo nepřipálíte.
Když cibule krásně voní a má požadovanou barvu, tak zvedneme stupeň na sporáku. Přidáme 3 plnější lžíce cukru. Teď už to ale bude fofr. Mícháme a mícháme, vše rychle, aby cibule zkaramelizovala. Celé to děláme max. 45 sekund!
Stáhneme ze sporáku, přidáme špetku soli a pepře.
Teď si připravíme listové těsto, to si rozválíme cca 3 mm. Já ho vždy rozdělím na dva kusy a udělám dva menší koláče. Lépe se to pak přenáší a asi i vypadá.
Na plech dáme pečící papír, poté přendáme rozválené těsto a poklademe zkaramelizovanou cibulku.
Celé to vložíme do trouby a pečeme. Až je těsto zlatavé, tak vyndáme.
No a schválně, jak Vám to chutnalo?
Podrobné info: