Ingredience: | |
filety lososa bez kůže | 2 ks |
mražené kukuřice | 300 g |
čerstvý pórek | 1/2 ks |
zakysaná smetana | 2 ks |
vejce | 2 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
citron | 2 lžíce |
parmazán, comté | |
Těsto: | |
mouka | 280 g |
vychladlé máslo | 150 g |
sůl | špetka |
studená voda | 8 lžic |
Příloha: | |
listový salát | |
cherry rajčata | |
hoblinky parmazánu | |
kapka panenského oleje |
Hodně dlouho jsem svůj blog celkem zanedbávala. Vždycky se našlo něco co jsem musela udělat nebo zařídit a pak byla moc tma na to, abych hotové jídlo hezky vyfotila za denního světla. Tento týden jsem ale byla kvůli nemoci doma a tak jsem se dneska, když už je mi lépe, rozhodla zase něco uvařit.
Připravila jsem koláč z lososa, který jsem si vymyslela prakticky za chodu. Použila jsem těsto z receptu na francouzský koláč quiche a k rybě přidala ingredience, které se běžně užívají a které mám ráda, tedy kukuřici a pórek.
Ve spojení s aromatickým francouzským sýrem Comté, zakysanou smetanou a salátem je to ideální lehká letní večeře a nebo například se zapečenými brambory úžasný oběd. K ochucení jsem nepoužila nic víc než sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy, takže krásně vynikla chuť lososa s porkem a po chvilce i kukuřice.
Mouku, máslo a sůl dáme do misky. Rukou hněteme tak dlouho dokud nám nevznikne hmota podobná drobence. Přidáme studenou vodu a vypracujeme ve vláčné těsto podobné listovému. Dáme na 20 minut odležet do lednice.
Filet z lososa nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a opečeme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme kukuřici a na kolečka nakrájený porek. Směs necháme vychladnout. V misce promícháme zakysanou smetanu, vejce, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Půl těsta vyválíme na tenkou placku a vložíme do koláčové formy. Do formy vyskládáme připravenou a vychladlou směs, zalijeme zakysanou smetanou, posypeme nastrouhaným sýrem a přidáme pár kapek citronové šťávy.
Druhou půlku těsta vyválíme a přikryjeme jím vzniklý koláč. Pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny dokud nebude těsto upečené a křupavé.