Pažitka
Název:

Koláč s tofu, ořechy a ovocem

Bezlepkový , vegan


Koláč s tofu, ořechy a ovocem


Ingredience:
Korpus:
jahelné vločky130 g
pohanková mouka60 g
kokos1/2 šálku
kokosový olej1 lžíce
sirup z agáve4 lžíce
vařící obilný nápoj (z prášku - bezlepkový)200 ml
Ořechová vrstva:
mleté ořechy1 hrnek
rostlinné mléko1/2 hrnku
skořicový třtinový cukr dle chuti
Tofu vrstva:
bílé tofu1 balení
rostlinné mléko100 ml
kokos1/2 hrnku
škob25 g
vanilka1 lžička
agáve sirup (med, sirup, to záleží, co máte)3 lžíce
špendlíky dle potřeby
drobenka dle potřeby
Postup přípravy:

Na zahradě máme obsypaný strom špendlíky a proto se musí nějak využít. Jsou ohromně kyselé, zvlášť po uvaření, což nechápu. I tak je koláč dobrý, protože je navrchu drobenka, která kyselost malinko přebije.
Koláč je lehký, zdravý, vhodný pro celiaky a vegany :-))

Smícháme jahelné vločky s pohankovou moukou a zalijeme tuto směs horkým mlékem (já měla ovesné mléko). Zamícháme a necháme cca 20 minut nasáknout. Roztopíme troubu na 170°C. Mezitím si svaříme mleté ořechy v mléce. Tofu rozdrobíme, přidáme mléko a ostatní suroviny a rozmixujeme na hladký krém. K odpočatému těstu přimícháme ostatní ingredience a vytvoříme hladkou kouli. Pokud těsto trochu lepí, je to tím, že je stále teplé, můžeme ho vložit do lednice, poté bude hezky tvárné.. Podsypeme si vál a vyválíme placku, kterou přeneseme do koláčové formy- utvoříme i kraje. Na dno rozetřeme ořechovou vrstvu, na ní krém z tofu a na něj navrstvíme špendlíky (nebo jiné ovoce) smíchané s panellou (nebo nějakým sladidlem). Vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut. Mezitím si připravíme drobenku -tuk s cukrem a dosypávat moukou (já měla kokosový olej s panellou a kukuřičnou mouku) než se směs začne drobit. Po uplynutí těch 35 minut posypeme koláč drobenkou a pečeme dalších cca 25 minut. Celková doba pečení je asi hodina.
Necháme vychladnout a až poté krájíme. Dobrou chuť!


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Denisa Schmiedová

    zavřít okno