Korpus: | |
jahelné vločky | 130 g |
pohanková mouka | 60 g |
kokos | 1/2 šálku |
kokosový olej | 1 lžíce |
sirup z agáve | 4 lžíce |
vařící obilný nápoj (z prášku - bezlepkový) | 200 ml |
Ořechová vrstva: | |
mleté ořechy | 1 hrnek |
rostlinné mléko | 1/2 hrnku |
skořicový třtinový cukr | dle chuti |
Tofu vrstva: | |
bílé tofu | 1 balení |
rostlinné mléko | 100 ml |
kokos | 1/2 hrnku |
škob | 25 g |
vanilka | 1 lžička |
agáve sirup (med, sirup, to záleží, co máte) | 3 lžíce |
špendlíky | dle potřeby |
drobenka | dle potřeby |
Na zahradě máme obsypaný strom špendlíky a proto se musí nějak využít. Jsou ohromně kyselé, zvlášť po uvaření, což nechápu. I tak je koláč dobrý, protože je navrchu drobenka, která kyselost malinko přebije.
Koláč je lehký, zdravý, vhodný pro celiaky a vegany :-))
Smícháme jahelné vločky s pohankovou moukou a zalijeme tuto směs horkým mlékem (já měla ovesné mléko). Zamícháme a necháme cca 20 minut nasáknout. Roztopíme troubu na 170°C. Mezitím si svaříme mleté ořechy v mléce. Tofu rozdrobíme, přidáme mléko a ostatní suroviny a rozmixujeme na hladký krém. K odpočatému těstu přimícháme ostatní ingredience a vytvoříme hladkou kouli. Pokud těsto trochu lepí, je to tím, že je stále teplé, můžeme ho vložit do lednice, poté bude hezky tvárné.. Podsypeme si vál a vyválíme placku, kterou přeneseme do koláčové formy- utvoříme i kraje. Na dno rozetřeme ořechovou vrstvu, na ní krém z tofu a na něj navrstvíme špendlíky (nebo jiné ovoce) smíchané s panellou (nebo nějakým sladidlem). Vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut. Mezitím si připravíme drobenku -tuk s cukrem a dosypávat moukou (já měla kokosový olej s panellou a kukuřičnou mouku) než se směs začne drobit. Po uplynutí těch 35 minut posypeme koláč drobenkou a pečeme dalších cca 25 minut. Celková doba pečení je asi hodina.
Necháme vychladnout a až poté krájíme. Dobrou chuť!
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ