Těsto na 2 koláče a 3 tartaletky: | |
špaldová hladká mouka T 1050 | 500 g |
vejce | 2 - 3 ks |
Alsan Bio | 120 g |
jablečný ocet | 2 lžíce |
voda | 9 lžic |
sůl | 1/2 lžičky |
Alsan Bio nebo Ghí | na potření |
Náplň: | |
švestky | dle potřeby |
mák | 2 - 3 lžíce |
jablka | 2 ks |
Toto těsto jsem testovala na slano, jelikož jsem měla strašnou chuť na sladkou verzi, druhá volba variace byla předem dána. Měla jsem strašnou chuť na kombinaci švestek s mákem a tomu se prostě nedalo odolat, trošku těsta mi zbylo, a tak jsem našemu malému mlsáčkovi připravila ještě jablečné tartaletky s rozinkami a skořicí. No musím říct, že jedno lepší než druhé, prostě MŇAM a to se ozývalo i od malého strávníčka, aby ne.
Smícháme mouku s vejci, přidáme vodu, jablečný ocet, sůl, nahrubo nastrouháme tuk. V původní verzi receptu je použít 100% tuk, já jsem přidala tolik tuku, aby se mi s těstem hezky pracovalo a těsto se mi nelepilo. Pokud chcete těsto vláčnější, tak si tuk přidejte. Syn bohužel klasické máslo nesmí, jinak bych jej určitě použila.
Počítejte s tím, že těsta je na 2 koláče. Ocet může být použit i klasický.
Připravené nelepivé těsto vložíme do igelitového sáčku, dáme odležet do lednice, já ponechala těsto v lednici 2 hodiny.
Jelikož jsem měla pouze mražené švestky, vyndala jsem si je z mrazáku, nechala povolit, přistrouhala jsem k nim oloupaná jablíčka krátce prohřála, abych se zbavila vody a šťávy, kterou švestky pustily.
Do hotové směsi jsem již jen vmíchala mletý mák.
Připravené těsto vyjmeme z lednice, vyválíme, vložíme do formy, vytvarujeme prsty okraje. Do připraveného korpusu rovnoměrně rozprostřeme připravenou náplň. Koláč vložíme do rozehřáté trouby na 200°C, pečeme 15 minut.
Postup na tartaletky byl následující. Těstem jsem vyplnila formičky, vytvarovala prostor pro náplň, kterou tvořila nahrubo nastrouhaná jablíčka, ke kterým jsem přidala skořici a rozinky, směs jsem zamíchala, košíčky směsí naplnila a pekla společně s koláčem.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: