Pažitka
Název:

Koláč se zeleninou a sýrem


Koláč se zeleninou a sýrem


Ingredience:
Těsto:
máslo120 g
žitná hladká mouka40 g
obyčejná hladká mouka210 g
vejce1 ks
sůl1 lžička
Náplň:
větší cibule nakrájená na plátky5 - 6 ks
mladá cuketa neloupaná a nakrájená na kolečka1 ks
pórek nakrájený na kolečka20 cm
červená kapie1 ks
zakysaná smetana (čím tučnější, tím lepší)300 g
nastrouhaný syrovátkový sýr (zde Pilos)100 - 120 g
velké vejce2 ks
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Slané koláče jsou zkrátka fajn. K obědu, večeři, ale i pro návštěvu k vínku či pivu.

Suroviny na těsto smícháme, vytvoříme hladkou kouli. Pokud by se směs nechtěla spojit, přidáme pár lžiček mléka. Pak uložíme asi na 30 minut do ledničky.

Mezi tím opečeme na troše oleje cuketu, vyjmeme ji a na pánev vložíme cibuli. Tu restujeme lehce dozlatova, pak přidáme pórek a papriku a po třech minutách stáhneme z pánve. Ještě raději ochutnáme - směs má být spíše slanější, protože cibule je dost sladká. Vychladíme na pokojovou teplotu.

V míse smícháme vajíčka se smetanou a dvěma třetinami sýra, osolíme a opeříme podle chuti a vmícháme zeleninovou směs.

Pak těsto vyválíme a vyložíme jím dno zapékací mísy tak, aby přesahovalo asi tři centimetry do výšky. Na těsto nalijeme náplň a vložíme do trouby předehřáté na 160°C. Ke konci pečení na povrch nasypeme zbytek sýra a ještě pár minut dopečeme. Podáváme teplé i studené.

Poznámka:
Těsto můžeme vyrobit také pouze z obyčejné hladké mouky, bez přídavku žitné.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno