Křehké těsto: | |
hladká mouka | 300 g |
Hera, máslo, atd. | 100 g |
kysaná smetana | 200 g |
soda | 1 lžička |
sůl | špetka |
cukr | 1 lžička |
Náplň: | |
mražené houby | 1 hrst |
kmín | špetka |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
máslo nebo olej | 1 lžíce |
jakákoli slanina (uzené tofu) | 100 g |
větší cibule (nakrájená nadrobno) | 1 ks |
bílé kysané zelí (cca 300 g, když je příliš kyselé, propláchneme je vodou) | 1 balení |
sýr Gouda (plátky nebo strouhaný) | 100 g |
Těsto je univerzální, krásně se s ním pracuje a můžeme je použít na jakékoli další koláče, slané i sladké i pro malé slané košíčky s libovolnou náplní. Pokud chceme, použijeme listové těsto, ale tohle je lepší, fakt.
Mouku promícháme s cukrem, solí a sodou, přidáme změklou (nebo pokud nechceme čekat tak nastrouhanou) Heru a zakysanou smetanu. Rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do folie či igelitového sáčku a hodinku je chladíme v lednici.
Houby opečeme s pepřem, kmínem a solí na lžíci másla a dusíme doměkka tak, aby na konci nezbyla žádná tekutina.
Na slanině opečeme cibuli dozlatova, přidáme k ní zelí a krátce podusíme. Smícháme s houbami a necháme vychladnout (stačí, aby byla náplň vlažná).
Pokud ale používáme tofu, opečeme je na cibulce a odstavíme - opatrně přimícháme až úplně nakonec k hotové zelno-houbové směsi a vše pokládáme na těsto do formy.
Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní vyválené těsto. Dno koláče je lepší propíchat vidličkou. Na ně pak rozložíme zelnou směs. Pečeme při 180 stupních 20 – 30 minut. Pak povrch poklademe (posypeme) sýrem a ještě 15 minut dopékáme.
Je výborný horký i studený, podáváme jako oběd, večeři nebo pohoštění k pivu. Studený se lépe krájí.
Podrobné info: