Ingredience: | |
střední syrová červená řepa | 2 ks |
ječná mouka | 1 hrnek |
třtinový cukr | 1/3 hrnku |
řepkový olej | 1/3 hrnku |
sójové mléko | 1/2 hrnku |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžíce |
vanilková hraška | 3 lžíce |
čokoládový pudingový prášek | 1 balení |
hořká čokoláda | 50 g |
Jak jste si zajisté všimly, tak zeleninové moučníky miluju. Jsou krásně vláčné, šťavnaté a chuťově výrazné. Mezi největší favority patří cuketa, mrkev a červená řepa. Mám v plánu letos otestovat i dýni. Máte nějaké osvědčené recepty? Pokud ano, podělte se o ně do komentářů a pokud ne, vyzkoušejte třeba tento koláč z červené řepy nebo cuketovou buchtu bez lepku.
Do mísy nastrouhejte najemno oloupanou červenou řepu.
Troubu zapněte na 180°C a nechte nahřát.
Do druhé mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek, pudingový prášek a hrašku, vše důkladně promíchejte. Poté přilijte mléko a olej. Nakonec vmíchejte nastrouhanou řepu a nasekanou čokoládu. Pokud se vám těsto zdá příliš tuhé, přidejte trošku mléka. Množství mléka závisí na tom, kolik v sobě má řepa vody.
Těsto nalijte na vymazaný a strouhankou vysypaný plech či koláčovou formu (o průměru 26 cm) a pečte 40 minut.
Koláč je dobrý jen tak nebo jej můžete ještě potřít čokoládovou polevou či pocukrovat.
Korpus poslouží i jako základ dortu :-).
Dobrou chuť